Investeren in vastgoed in het buitenland: is Engeland (het Verenigd Koninkrijk, de UK) een aantrekkelijk alternatief?

door | okt 9, 2023

Home » Vastgoed kopen in het buitenland » Investeren in vastgoed in het buitenland: is Engeland (het Verenigd Koninkrijk, de UK) een aantrekkelijk alternatief?

Langzaam maar gestaag beginnen particuliere verhuurders hun bezit in Nederland te verkopen, melden zowel de NOS als het Financiële Dagblad na een rondgang langs vastgoedbeleggers, makelaars en banken. Zodra de huurder opzegt, wordt het pand verkocht. Nederlands vastgoed als belegging brengt te weinig meer op.

Veel particuliere verhuurders overwegen na verkoop van hun pand te investeren in onroerend goed in het buitenland. Bijvoorbeeld vastgoed in Engeland of vastgoed in landen met veel toerisme die een gouden visum (golden visa programma) aanbieden aan buitenlanders, zoals Spanje en Portugal. Wat zijn dan de beste landen voor jouw investering in onroerend goed? Waar let je op (zie ook deze blog)?

 

Passief inkomen: Hoe kan ik beginnen met investeren in vastgoed?

De grote vraag die wij ons stelden toen we ons verdiepten in passief inkomen was: “Hoe kan ik starten met investeren in vastgoed?” We waren erg overtuigd van de voordelen van investeren in onroerend goed, helemaal als je daarbij uiteindelijk gebruik maakt van een hefboom in de vorm van een hypotheek (zie ook deze blog). Lees hier meer over beginnen met investeren in vastgoed in deze blog.

Wat als jij nu interesse hebt in starten met investeren in vastgoed voor de verhuur en een huis wilt kopen? Wat zijn dan de beste landen?

Nederland is volgens velen geen goede optie meer als je wil investeren in panden voor de verhuur. Je geluk zoeken in een markt buiten Nederland? Je bent niet de enige: steeds meer mensen die willen investeren in vastgoed investeren in het buitenland. Denk hierbij aan landen met veel toerisme, zoals Spanje (Costa Blanca, Costa del Sol), Frankrijk en Dubai (Midden-Oosten, zie ook deze blog) of andere landen zoals Duitsland, Oost Europa, Zuid-Amerika, USA, het Verenigd Koninkrijk (de UK, Engeland).

Wat zijn de beste landen? Welke optie is de beste optie voor investeerders? Waar kan jij het beste een huis kopen met of zonder financiering in de vorm van een hypotheek? Waar is goede toegankelijkheid voor jou als buitenlander?

Vastgoed in Engeland wordt steeds vaker gezien als goed alternatief en wij vertellen je graag waarom hier investeren de moeite waard is.

 

Het beste land voor buitenlandse investeringen: Vastgoed in Engeland voor de verhuur

Eén van de bezwaren die wij regelmatig horen de investeerder als het gaat over investeren in Brits onroerend goed is: “Engeland, dat is toch alleen maar koud en regenachtig. Ik koop liever een vakantiewoning in Spanje! Een tweede huis waar ik de hele vakantie kan genieten.”

Spanje is natuurlijk bij uitstek een land met veel toeristen, een relaxte levensstijl en in tegenstelling tot Nederland en Engeland kan je er mooi weer verwachten.

Volgens gegevens van notarissen kochten buitenlanders in de eerste helft van het jaar 2022 72.987 woningen in verschillende regio’s in Spanje, een enorme groei en het hoogste aantal sinds 2007. Velen, met name mensen uit landen met een instabiele politiek, willen ook met permanente verblijfsvergunning in Spanje verblijven.

Weet jij wat de mensen die dit roepen over het hoofd zien als ze denken aan een investering in onroerend goed?

In onze ogen zijn er twee manieren om je eigen geld in vastgoed te beleggen

In de eerste plaats het vastgoed voor eigen gebruik: jouw eigen huis, je vakantiewoning met de grond eromheen, iets wat past bij jouw levensstijl… Deze aankopen, van flat tot landhuis, doen de meeste mensen met hun hart, vanuit persoonlijke voorkeuren en emoties. Omdat de keuken zo mooi is, het uitzicht zo leuk, vlakbij dat mooie park, dicht bij het strand, vanwege de grote lap grond, etcetera.

Een tweede manier is onroerend goed selecteren als investering, met als voornaamste doel een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren, vanuit huur inkomsten en kapitaalgroei. Bij dit soort aankoop is er een belangrijke rol voor 3 factoren:

Emotie is bij al deze stappen zelden of nooit de beste raadgever. Bekijk het verstandig, bekijk het op een manier alsof je gaat investeren in aandelen of obligaties. Daar let je ook op prestaties (groei) en rendement van je investeringen, niet op schoonheid, sentiment, luxe voorzieningen of landen met een interessante cultuur.

 

Wat is een groot voordeel van vastgoed in Engeland?

Laten we vooropstellen dat wij fan zijn geworden van Brits onroerend goed (huizen in Engeland), omdat we als buitenlanders een goed inkomen verdienen uit onze buy-to-lets en zien dat er sprake is van groei in huizenprijzen en groei van de bevolking.

En dat terwijl wij gewoon in Nederland wonen, niet in Engeland of Wales. Wij hoeven niet zelf op zoek te gaan naar panden, dat doet onze sourcing partner. Of op zoek te gaan naar huurders, dat doet onze letting manager. We hoeven er zelfs niet heen te reizen als er een woning betaald en aangekocht wordt.

Er is een groot tekort aan woningen in Engeland!

Daarnaast is er in het Verenigd Koninkrijk, net als in Nederland, een groot tekort aan woningen en veel druk op de huurmarkt. De bevolking groeit met ongeveer een half procent per jaar en er wordt al jarenlang te weinig gebouwd, waardoor het tekort alleen maar toeneemt. Een schokkend feit is dat het woningtekort inmiddels opgelopen is tot 4,3 miljoen! Vele mensen zijn op zoek naar een thuisbasis, wonen bijvoorbeeld tijdelijk op een vakantiepark in plaats van in hun eigen nieuwe huis. Kortom, stabiele huurinkomsten, de bonus van de lange termijn waardestijging door een enorm tekort aan huizen en groei van de bevolking (zie ook deze blog). Dit in terwijl in Spanje in vele regio’s sprake is van krimp van de bevolking.

Huizenprijzen in Engeland en Wales stijgen al jaren

Historisch gezien stijgen de prijzen van huizen in Engeland (London en de gebieden daarbuiten) en Wales al vele jaren. Enkele malen is er sprake geweest van een dip of stabilisatie, maar de lange termijn toont een consistente stijging. In 1926, kostte een eigen huis in de UK gemiddeld 619 Britse Pond. In 2023, bijna 100 jaar later, is de gemiddelde prijs van een woning in 290.000 Britse Pond. Ruim 450 keer meer! De lange termijn waardestijging is dus erg positief. Zowel in het bruisende centrum van Engeland (het gebied rondom grote steden zoals bijvoorbeeld de stad Londen) als daarbuiten tonen groei en prijzen van vastgoed stijgen. Ook op plekken waar geïnvesteerd wordt in goede infrastructuur zie je groei van huizenprijzen.

Cijfers uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar… gezien het enorme woningtekort, de groei van de bevolking en beperkte hoeveelheid grond kunnen wij ons goed voorstellen dat deze trend zich doorzet en dat er sprake is van een verdere stijging in woningprijzen. Dit maakt de UK een van de beste landen om te investeren in vastgoed.

 

Hoe is de economie in Engeland: sterke economische groei?

De UK is historisch gezien een land met betrouwbare overheid en sterke economie. De UK is één van de economische grootmachten ter wereld met een gross domestic product van bijna 2,5 miljard US-dollar in 2022. De hoofdstad Londen is de financiële krachtpatser van Europa en de grootste stad van Europa. De London Stock Exchange is ook Europa’s grootste en een van de grootste aandelenmarkten ter wereld.

De UK staat bekend als een van ’s werelds meest ontwikkelde economieën, met bedrijven als Shell, Deloitte, Barclays, Tesco, Unilever, Vodafone en Paul Smith die profiteren van de enorme op diensten gebaseerde industrie van de UK.

Net als in de rest van Europese landen is er op dit moment nog niet echt sprake van een groeiende economie. De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal van vorig jaar (2022) met 0,1 procent gegroeid. Daarmee laten de Britse cijfers een fragiel evenwicht zien. Een van de redenen naast stijgende energieprijzen zijn de Brexit en de rentestijgingen die ingezet zijn om de inflatie te beteugelen.

In vergelijking met zowel Spanje als andere verschillende landen in Zuid-Europa (Frankrijk, Italie) is er sprake van grotere economische stabiliteit en stabielere groei.

De grote steden in de UK als educatief en cultureel centrum

De UK dient ook als een educatief en cultureel centrum, met de meeste van ’s werelds beste universiteiten die een eerste keuze zijn voor de lokale bevolking en voor immigranten die buitenlands onderwijs zoeken, van Oxford tot Cambridge, Buckingham, Essex en anderen. Er studeren alleen al >150.000 Chinese studenten in de UK!

 

Buitenlandse investeerders: een huis in het buitenland kopen?

Buitenlandse investeerders hebben inmiddels bijna 250.000 woningen in bezit Engeland en Wales. Je bevindt je dus in goed gezelschap overweegt een woning op deze markt aan te kopen en te verhuren.

Een groeiende bevolking en groot tekort aan woningen: Waarom is de UK het beste land als je wil investeren in onroerend goed?

Hierbij de belangrijkste factoren waarom de UK in onze ogen het beste land binnen de Europese landen is voor buitenlandse investeerders (zie ook deze blog):

✔️ In Engeland is, net als in Nederland, sprake van bevolkingsgroei, een groot tekort aan woningen en een goede infrastructuur. Tevens wordt de samenleving gekenmerkt door stabiliteit en zie je historisch gezien dat de economie stijgt. Dit alles maakt het zeer waarschijnlijk dat vastgoedprijzen stijgen op de lange termijn

✔️ Lagere aankoopprijs en renovatiekosten (aanschafprijs woningen vanaf £40.000)

✔️ Veel aanbod van onroerend goed met transformatievergunning

✔️ Mogelijkheid tot het aankopen van een portfolio met meerdere woningen (flat, appartement, woonhuis) vanaf £140.000

✔️ Betere verhouding tussen aankoop- en verhuurprijs (lagere kosten bij aankoop) waardoor een win-win situatie ontstaat voor huurder en verhuurder (landlord)

✔️ Huurwoningen zijn in de regio’s waar wij op focussen zeer betaalbaar voor een ‘Average Joe’. Ons rendement blijft hoog ondanks de hele betaalbare huur

✔️ Eerlijke belasting op daadwerkelijk gerealiseerd resultaat i.p.v. op fictief resultaat

✔️ Mogelijkheid tot (her) financiering middels een hypotheek (zie ook deze blog)

✔️ Mogelijkheid tot tijdelijk verhuren van een woning. Je wordt niet verplicht tot het sluiten van een huurcontract voor onbepaalde tijd

✔️ Er is geen onderscheid tussen sociale sector, middenhuur of vrije sector. De markt bepaalt de prijs

✔️ Buitenlandse investeerders kunnen gemakkelijk vastgoed aankopen

Een ander voordeel van de vastgoedmarkt in Engeland: de voertaal is Engels en dat maakt nou eenmaal het onderhandelen of de communicatie met bijvoorbeeld de notaris of de aannemer tijdens een verbouwing een stuk makkelijker dan in Spanje. Belangrijk: doe altijd zelf grondig onderzoek (due diligence) naar het onroerend goed, kijk wat de beste opties zijn wat betreft vastgoedinvesteringen als je overweegt je kapitaal in andere landen zoals Engeland, Spanje of Frankrijk te investeren.

 

Wat is onze ervaring met vastgoed kopen in het buitenland, in het bijzonder Engels vastgoed?

Wij hebben inmiddels ruim 5 jaar ervaring met allerlei soorten investeringen in de UK: buy-to-let, multiple let, buy-to-serviced accommodation, flips, transformatie en nieuwbouw en spreken dus uit eigen ervaring (zie ook deze blog). Ook hebben we al diverse malen een hypotheek gevestigd in de UK. Onze voorkeur wat betreft type van investeringen? Dat vertellen we je graag in een persoonlijk gesprek.

Met een groot eigen portfolio, kennen we de Britse vastgoedmarkt van haver tot gort. We zijn er van harte welkom als buitenlanders en investeren met veel plezier. “We love it” en wijzen jou graag op de voor- en nadelen en de meest interessante gebieden met de grootste groei. Variërend van een stad als Londen, kleinere steden zoals Cardiff, Liverpool, Manchester, Middlesbrough of dorpen op het platteland!

 

Wat zijn onze beste wensen voor jouw start op de vastgoedmarkt?

Start meteen! Hoe langer je wacht, hoe minder lang je kan profiteren van het effect van rente-op-rente, stijging van vastgoedprijzen en groei van je portfolio. We merken dat veel mensen het spannend vinden om te investeren in het buitenland. Mensen hebben moeite met het zetten van die stap. Precies daarom hebben wij Securin opgericht. Wij helpen jou graag met het opstarten en beheren van jouw Britse vastgoed portfolio en gaan samen voor het behalen van optimaal resultaat en een mooie groei!

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

"Down valuation" van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK! Hoe werken taxateurs? Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze...

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

Onze kijk op vastgoed is heel simpel: als je horizon maar ver genoeg is kun je nooit verliezen in vastgoed. Prijzen stijgen en dalen – maar zelfs na een daling herstellen ze uiteindelijk altijd zolang je investeert in een land waar een tekort is aan woningen, de...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!