Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

door | mei 6, 2024

Home » Financiering van Vastgoed » Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

“Down valuation” van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK!

Hoe werken taxateurs?

Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze negatief zijn over toekomstige vastgoedprijzen, zullen ze vandaag de waarde verlagen, ondanks eventueel vergelijkbaar bewijs uit recente verkopen.

De verantwoordelijkheid van een taxateur ligt namelijk bij de hypotheekverstrekker die de taxatie heeft aangevraagd – dus natuurlijk zullen ze conservatief zijn. Ze kunnen worden aangeklaagd door de bank als ze een fout maken, en ze hebben niets te winnen bij optimisme.


Voorbeelden uit onze praktijk? We hebben er legio!

De grootste “downvaluation” was van een van onze kamerverhuurobjecten waarbij de waarde, die een factor is van de huurstroom, werd berekend met een huur die vele malen lager was dan de werkelijke huur. En niet omdat de werkelijke huur niet marktconform of bizar hoog was, maar gewoon omdat dit de manier was waarop de taxateur werkte. Het gevolg? Een bizar lage taxatie…

Super frustrerend! Wat doe je eraan?

Ten eerste, wees erop voorbereid. Het ontvangen van een lagere taxatie kan eng zijn: het kan je doen twijfelen aan de prijs die je betaalt, vooral als je dacht dat je onder de marktwaarde kocht.

Ten tweede, verwacht niet dat je het kunt bestrijden. Taxateurs zijn over het algemeen niet voor rede vatbaar en zullen geen aanpassing doen. Je zou een nieuwe geldschieter kunnen proberen die een andere taxateur gebruikt, maar dat zal je vertragen en extra kosten met zich meebrengen zonder garantie op een beter resultaat. In de UK wordt de taxateur namelijk altijd gekozen door de geldverstrekker, jij zelf hebt hier niets over te zeggen.

Uiteindelijk kan een neerwaartse waardering ertoe leiden dat je meer van je eigen geld moet inleggen als je door wilt gaan – dus zorg ervoor dat je een oorlogskas hebt.

Het beïnvloedt in eerste instantie misschien je rendement in je excel spreadsheet. Beïnvloedt het je geloof in het pand als langetermijninvestering?

Zo niet, dan zou ik me geen al te grote zorgen maken. Het is helaas veelvoorkomend.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

Onze kijk op vastgoed is heel simpel: als je horizon maar ver genoeg is kun je nooit verliezen in vastgoed. Prijzen stijgen en dalen – maar zelfs na een daling herstellen ze uiteindelijk altijd zolang je investeert in een land waar een tekort is aan woningen, de...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!