Wat als jij nu interesse hebt in starten met investeren in vastgoed als belegging en een huis wilt kopen?
Wil jij investeren? Onroerend goed is een populaire categorie van beleggingen naast aandelen, obligaties, goud en zilver of cryptocurrencies. Lees hier waarom.
Vastgoed in Nederland is volgens velen geen goede optie meer als je vermogen wilt opbouwen of vasthouden. Lange tijd was dit wel zo, maar helaas is dit de laatste jaren veranderd door veranderde wet- en regelgeving.
Je geluk zoeken in het buitenland? Je bent niet de enige: steeds meer mensen die willen investeren in vastgoed investeren buiten Nederland. Denk hierbij aan Spanje, Dubai, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (de UK, Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland).
Welke optie is het beste? Hoe zit het met de regels in de verschillende landen? Hoe kijkt de regering naar vastgoed investeerders? Welke voor- en nadelen worden genoemd? Welk land heeft hogere kosten? Waar kan jij het beste een huis kopen met of zonder financiering in de vorm van een hypotheek? Allemaal vragen die jij jezelf als belegger moet stellen.
Twee landen die naar boven komen als mensen het buitenland overwegen zijn Dubai en het Verenigd Koninkrijk (met name Engeland, Wales en Schotland). Deze blog focust dan ook op deze twee gebieden.
Dubai versus het Verenigd Koninkrijk
Als je overweegt te investeren in vastgoed, dan zijn Dubai en het Verenigd Koninkrijk twee interessante, maar zeer verschillende opties die door de meeste mensen worden genoemd. Elk van deze landen heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt. Laten we deze twee landen eens nader bekijken.
Dubai als metropool met vele investeringskansen
Dubai, de bruisende metropool in het Midden-Oosten, biedt talloze investeringskansen in vastgoed voor beleggers wereldwijd. De stad heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een internationaal knooppunt voor investeringen.
Geschiedenis van Dubai
De geschiedenis van Dubai gaat eeuwen terug, waar het diende als een belangrijk handelsknooppunt op de oude zijderoute. In de 19e eeuw werd het een belangrijk centrum voor parelduiken en handel. In 1971 werd Dubai onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en begon het zijn reis naar de moderne tijd. Met een sterke focus op in- en export, toerisme en vastgoedontwikkeling, heeft Dubai zich ontwikkeld tot een wereldwijde bestemming, bekend om zijn spectaculaire wolkenkrabbers, luxe winkelcentra en bloeiende zakelijke omgeving voor verschillende sectoren.
Talen in Dubai
Hoewel het Arabisch de enige officiële taal is, is Dubai een internationale stad met een diverse bevolking. Daarom wordt in veel zakelijke en informele omgevingen ook Engels veel gebruikt en begrepen. Het Engels wordt vaak beschouwd als een tweede taal en wordt veelvuldig gebruikt in de communicatie met toeristen expats en buitenlandse investeerders.
Economie en commercie
De groeiende bevolking en economie van Dubai maken het tot een aantrekkelijke investeringsbestemming. De stad trekt voortdurend expats en internationale investeerders, wat leidt tot een toenemende vraag naar verschillende soorten vastgoed. Met multinationale bedrijven en internationale organisaties is er voortdurend vraag naar hoogwaardige kantoorruimte en appartementen om expats te huisvesten. De stad staat bekend om zijn luxe winkelervaring, heeft enkele van ‘s werelds grootste en meest extravagante winkelcentra en biedt goede medische zorg.
Als Nederlander kan je Dubai niet bezoeken met een ID kaart, een paspoort is essentieel.
Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk: kansen in vastgoed de eilanden: het gehele Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk, vaak afgekort als VK of de UK, is een eilandstaat met een rijk verleden gelegen voor de noordwestkust van Europa. De UK, bestaande uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, heeft een rijke geschiedenis, een diverse cultuur, de beste universiteiten van de wereld en een prominente rol op het wereldtoneel. Het wordt vaak aangeduid als Groot-Brittannië, maar deze term is strikt genomen de naam voor het eiland waar England (waarde meeste inwoners wonen), Schotland en Wales zich bevinden. Ook wordt in de volksmond de naam Engeland gebruikt als heel Groot-Brittannië of het gehele Verenigd Koninkrijk bedoeld wordt. Wil jij weten van het verschil is? Lees dan deze blog. Engels is de officiële taal, maar inwoners van de verschillende landen spreken ook andere talen zoals Schots en Welsh. Sinds de Brexit kan je de UK niet meer betreden met een ID kaart.
Een Historisch Perspectief: Britse geschiedenis
De Britse geschiedenis is lang en boeiend en gaat terug tot de Romeinse overheersing en de vorming van het Engelse koninkrijk in de Middeleeuwen. In de loop der eeuwen heeft het VK de wereld beïnvloed op het gebied van kunst, literatuur, politiek en wetenschap. Het was een van de grootmachten tijdens het Britse Rijk, dat zich uitstrekte over de hele wereld en een enorme invloed had op de geschiedenis en cultuur van vele landen. De Britten bemoeiden zich dan ook intensief met buitenlandse zaken.
Cultuur en Samenleving
De Britse cultuur is rijk en divers, en het VK staat bekend om zijn bijdragen aan literatuur, muziek, theater en film. Engelsen hebben vaak een hele fijne humor. De samenleving in het VK is pluralistisch en multicultureel, met een diverse bevolking die bijdraagt aan een rijke culinaire traditie en een scala aan culturele evenementen. Londen, de hoofdstad van de UK, wordt vaak beschouwd als een van de meest kosmopolitische steden ter wereld, met een overvloed aan culturele instellingen, restaurants en winkels. Populaire sporten in Engeland zijn onder andere voetbal, rugby en cricket. De Anglicaanse Kerk, ook wel bekend als de Kerk van Engeland, is de nationale christelijke kerk van Engeland.
Economie en Commercie
Het VK heeft een van de grootste economieën ter wereld, met een breed scala aan industrieën, waaronder financiën, technologie, gezondheidszorg, productie en meer. De financiële sector, geconcentreerd in de stad Londen, is een wereldwijde financiële hub en speelt een cruciale rol in de internationale in- en exporten investeringen.
Vastgoed is een belangrijk aspect van de Britse economie en biedt tal van investerings- en beleggingsmogelijkheden. Of het nu gaat om commerciële panden, residentiële ontwikkelingen of vastgoedfondsen, het VK trekt investeerders aan die op zoek zijn naar stabiele rendementen op vastgoedinvesteringen.
Bestuurlijke indeling
Het Britse parlement is het wetgevende orgaan van het Verenigd Koninkrijk, dat bestaat uit twee kamers: het House of Commons (Huis van Afgevaardigden) en het House of Lords (Huis van Heren). Samen zijn deze twee kamers verantwoordelijk voor het maken en goedkeuren van wetten, het bespreken van overheidsbeleid, en het controleren van de uitvoerende macht, die wordt geleid door de Britse regering.
Investeren: vastgoed mogelijkheden in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland
Engeland staat bekend om zijn stabiele politieke klimaat en sterke juridische structuur, wat het tot een aantrekkelijke bestemming maakt voor investeerders. Beleggen in vastgoed in Engeland en Wales biedt verschillende voordelen, waaronder kapitaalwaardestijgingen en een aantrekkelijk rendement op investeringen. Regio’s buiten Londen hebben over het algemeen een hoger rendement op beleggingen, doordat de aanschafkosten buiten de hoofdstad een stuk lager zijn.
Commercieel vastgoed, zoals kantoren, winkelcentra en industriële panden, biedt investeerders de kans om te profiteren van de bloeiende zakelijke sector in het VK. Bovendien zijn er diverse residentiële mogelijkheden voor beleggers, variërend van appartementen in stedelijke gebieden tot cottages op het platteland.
Het VK heeft ook een actieve markt voor vastgoedfondsen en REITs (Real Estate Investment Trusts), waardoor beleggers kunnen diversifiëren en profiteren van de collectieve investering in vastgoedportefeuilles.
Juridische Aspecten en Belastingen
Bij investeren in vastgoed in het Verenigd Koninkrijk is het van vitaal belang om op de hoogte te zijn van de lokale wetten en voorschriften. Het VK heeft een goed ontwikkelde juridische structuur voor vastgoedtransacties en eigendomsrechten, wat de zekerheid voor investeerders vergroot. Doordat de voertaal Engels is, is het lezen van juridische documenten goed haalbaar.
Vastgoedinvesteringen in Dubai
Voordelen van investeren in Dubai
1. Geen Belasting op Huurinkomsten: Een van de grootste voordelen van investeren in Dubai is dat je geen belasting betaalt op huurinkomsten. Het gunstige belastingregime van Dubai, zonder inkomsten- en vermogenswinstbelasting, is een aantrekkelijk voordeel voor vastgoedinvesteerders. Bovendien heeft Dubai recentelijk de overdrachtsbelasting verlaagd, waardoor de kosten van vastgoedbeleggingen verminderd zijn.
2. Internationale Aantrekkingskracht: Als een globale hub trekt Dubai expats en internationale investeerders, wat de vraag naar vastgoed verhoogt. Dubai verwelkomt de buitenlandse belegger met open armen en biedt een gunstig regelgevingskader voor buitenlandse eigendom van vastgoed. Er zijn talloze makelaars en vastgoedontwikkelaars die beleggers ondersteunen bij het vinden van geschikte investeringskansen.
Nadelen van investeren in Dubai
1. Marktvolatiliteit: De vastgoedmarkt in Dubai kan volatiel zijn, met scherpe prijsschommelingen. Dit maakt beleggen in vastgoed in Dubai risicovoller dan beleggen in vastgoed in het Verenigd Koninkrijk.
2. Afhankelijkheid van Externe Factoren: De markt is grotendeels afhankelijk van internationale economische factoren en olieprijzen.
3. Overaanbod Risico: Er is een risico van overaanbod in bepaalde vastgoedsegmenten, wat kan leiden tot lagere prijzen.
Vastgoedinvesteringen in het Verenigd Koninkrijk
Voordelen van beleggen in het Engelse vastgoed
1. Stabiele Markt: De UK heeft een meer stabiele vastgoedmarkt met een gestage langetermijngroei, een groot tekort aan woningen en bevolkingsgroei. Hierbij zijn er met name in het Noorden en in het Westen (Wales) hogere rendementen te behalen. Dit maakt beleggen in vastgoed in Engeland minder risicovol dan beleggen in vastgoed in Dubai. Als je overweegt te investeren in Brits vastgoed, is het belangrijk te begrijpen wat de prijs ervan beïnvloedt. Veel investeerders houden vast aan ideeën zoals “vastgoed stijgt altijd in waarde” of “er wordt niet genoeg gebouwd”. Dit is echter niet altijd of maar deels waar. Wat zijn voor mij nou de vijf belangrijkste factoren die zorgen voor stijging van de huizenprijzen in Engeland en Wales? Lees deze blog.
2. Diversificatie: Je hebt een brede keuze aan vastgoedtypen en locaties, van stedelijke appartementen tot landelijke huizen. Hierdoor kan je gediversifieerd beleggen. Tevens kan je kiezen uit de verschillende landen die onderdeel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Lees ook deze blog.
3. Sterk Huurders- en verhuurdersrecht: De UK heeft sterke wetten die verhuurders en huurders beschermen, wat zorgt voor een stabiele huurmarkt. In tegenstelling tot Nederland is er echter geen sprake van huurcontracten voor onbepaalde tijd, middenhuur of puntentelling.
Nadelen van beleggen in het Engelse vastgoed
1. Belastingen: In de UK investeer je in vastgoed binnen een Limited Company. Je wordt hierbij belast op de netto winst. Wat betreft belastingen, houd er rekening mee dat het VK belastingen heft op vastgoedinkomsten en vermogenswinsten. Het is raadzaam om professioneel belastingadvies in te winnen om te zorgen voor een fiscaal efficiënte investering.
Vergelijking tussen Dubai en Het Verenigd Koninkrijk: Overwegingen bij het beleggen
Wat is het doel van je investering?
1. In Dubai ben je mogelijk meer gericht op korte termijn winst door de hogere huuropbrengsten die, in tegenstelling tot de UK vrijgesteld zijn van belasting.
2. In de UK zou je meer kunnen kijken naar lange termijn kapitaalgroei en stabiliteit. Vooral het Noorden en Wales bieden hoge rendementen. Een stad als London biedt de grootste kapitaalgroei.
Risicotolerantie bij investeren in vastgoed
1. Dubai’s markt kan aantrekkelijk zijn als je een hogere risicotolerantie hebt en op zoek bent naar hogere rendementen.
2. Engeland is wellicht geschikter als je op zoek bent naar een meer conservatieve en stabiele investering en wilt beleggen voor de lange termijn.
Marktkennis
1. Kennis van de lokale markt is in beide gevallen cruciaal. In Dubai moet je de dynamiek van een snel veranderende en internationaal georiënteerde markt begrijpen.
2. In de UK moet je goed op de hoogte zijn van lokale regelgeving, belastingen en de impact van politieke veranderingen.
Conclusie: investeren in Engeland of Dubai?
Zowel Dubai als het Verenigd Koninkrijk bieden unieke kansen en uitdagingen voor vastgoedinvesteerders. Je keuze zal uiteindelijk afhangen van je persoonlijke doelstellingen, risicotolerantie en de mate van vertrouwdheid met de lokale markt. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en indien mogelijk professioneel advies in te winnen voordat je een aanzienlijke investering doet in een van deze markten. Ga op zoek naar betrouwbare aanbieders van vastgoed. Wil jij zelf geen vastgoedportfolio bezitten, overweeg dan te investeren fondsen. Ongeacht je keuze, vastgoed blijft een waardevolle aanvulling op elke investeringsportefeuille. Investeren in vastgoed brengt echter wel hogere kosten en meer kapitaal met zich mee dan investeren in een aandeel of obligatie. Het grote voordeel is dat je gebruik kan maken van het hefboomeffect en daardoor hoger rendement op eigen vermogen kan bereiken. Lees hier meer over het hefboomeffect.
In de wereld van vastgoedbeleggingen draait alles om timing en locatie. Op dit moment staat de UK in de schijnwerpers als een toplocatie voor vastgoedbeleggingen, en dat is niet zonder reden. Of je nu een doorgewinterde belegger bent of net begint met investeren, het Britse vastgoed biedt tal van kansen die je niet wilt missen. In deze blog duiken we in de redenen waarom vastgoedbeleggingen in de UK juist nu zo aantrekkelijk zijn, en waarom het een interessantere optie kan zijn dan investeren in Nederland.
Wil je weten hoe je vastgoed in Engeland kan financieren? Lees hier alles over de financieringsmogelijkheden in de UK.