Welke soorten vastgoed bestaan er voor de investeerder?

door | nov 27, 2023

Home » Vastgoed termen » Welke soorten vastgoed bestaan er voor de investeerder?

De vastgoedmarkt biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden, elk met unieke kenmerken en voordelen. Of je nu nieuw bent in vastgoedbeleggingen of een ervaren investeerder, het kennen van de verschillende soorten vastgoed kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. In deze blog verkennen we de diverse soorten vastgoed en hun kenmerken. Waar wil jij het liefst in beleggen?

Welke soorten vastgoed zijn er?

Wanneer we kijken naar de segmenten binnen de vastgoedmarkt is er grof gezegd een onderscheid tussen residentieel vastgoed en commercieel vastgoed.

Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed omvat alle typen vastgoed die niet bedoeld zijn voor bewoning. Commercieel vastgoed betreft dus eigendommen die gebruikt worden voor zakelijke doeleinden, zoals kantoorruimtes, winkels, bedrijfspand en magazijnen. Deze investeringen kunnen hogere rendementen opleveren, maar vereisen vaak een grotere initiële investering en kunnen meer beheer vragen.

Residentieel vastgoed

Residentieel vastgoed is vastgoed voor bewoning. Dit type vastgoed is weer op te splitsen in verschillende soorten vastgoed, bijvoorbeeld appartementen, woonhuizen en studentenhuisvesting. Als verhuurder is dit een type belegging dat in verhouding tot het risico een goed rendement biedt, met name in gebieden waar veel vraag is naar passende woningen. Ook is het minder afhankelijk van de economie, wonen is namelijk een primaire levensbehoefte. Hiermee kan je op een veilige manier je doelen als investeerder bereiken. Bedenk wel voor jezelf, wil ik het zelf gaan verhuren of ga ik op zoek naar een iemand voor het beheer?

Investeren in vastgoed wordt steeds populairder

Met name investeren in residentieel vastgoed is voor nieuwe beleggers het meest aantrekkelijk vanwege de constante vraag, de relatieve eenvoud van beheer en het gemak waarmee je nieuwe huurders vindt voor je pand. Dit maakt het een vastgoedinvestering die relatief laagdrempelig is.

Woningprijzen zijn gestegen, door te beleggen groeit je kapitaal

Naast huurinkomsten biedt beleggen in onroerend goed in de vorm van residentieel vastgoed ook een belangrijk voordeel wat betreft vermogensgroei. Door een enorme druk op de markt door bevolkingsgroei en een tekort aan woningen zijn de woningprijzen de afgelopen 100 jaar, op een aantal kleine dips na, altijd gestegen. Dit maakt dat je, los van de verhuurbaarheid, op de lange termijn ook verdiend op waardestijging van je vastgoedinvestering. Groot voordeel ten opzichte van aandelen is het feit dat je gebruik kan maken van het hefboomeffect door het afsluiten van een lening. Investeerders kunnen hierdoor hun rendement op eigen vermogen optimaliseren. Zie ook deze blog. Het is in de tijd van hoge rentes wel belangrijk om goed te berekenen of financiering voldoende oplevert, vanwege de hoge kosten van de huidige rente. Lees hier meer over het beginnen in het investeren in vastgoed.

11 soorten vastgoed en hun gemiddelde bruto rendement

Het gemiddelde bruto rendement van vastgoed kan variëren afhankelijk van de locatie, de staat van het vastgoed, en marktdynamieken. Hieronder volgt een lijst van 11 soorten vastgoed met een geschat gemiddeld bruto rendement:

Eengezinswoningen: 5-7%

  • Veelgevraagd voor lange termijn verhuur door particulieren als huurders. Hoe dichter bij bijvoorbeeld scholen of een treinstation, hoe beter de verhuurbaarheid van dit type belegging. Dit type vastgoed is over het algemeen een veilige belegging. Het verkrijgen van een hypothecaire lening is dan ook vrij gemakkelijk in vergelijking met bijvoorbeeld een object voor vakantieverhuur. Nadeel is dat je als verhuurder zelf geld moet reserveren voor onderhoud en hier misschien ook zelf werk aan hebt. Dit maakt het een vastgoedinvestering is die meer tijd kan kosten dan het verhuren van een appartement.

Appartementencomplexen: 4-6%

  • Hogere dichtheid van huurders en grote vraag naar kleinere woningen kan leiden tot stabielere huurinkomsten. Een ander groot voordeel is dat de onderhoudskosten voor de structuur van het object gedragen worden door de gehele vereniging van eigenaars. De gemiddelde huurprijs is erg afhankelijk van de ligging, het energielabel en de afwerking van de woning. Leegstand zal niet vaak voorkomen bij dit type pand. Het verkrijgen van een lening zal ook vrij makkelijk zijn, immers, de geld verstrekker ziet dit ook als een zekere financiering. Dit type vastgoed is eveneens een veilige belegging, het vinden van nieuwe huurders is over het algemeen makkelijk.

Studentenhuisvesting: 6-9%

  • Hoge vraag in dit type woningen in universiteitssteden, maar mogelijk is er sprake van seizoensgebonden leegstand, bijvoorbeeld in de zomerperiode. Studenten huren woonruimte voor de duur van hun studie, dit maakt dat er relatief groot verloop is in huurders ten opzicht van bijvoorbeeld woonhuizen of appartementen. De ligging van de panden ten opzichte van de universiteit of hoge school is belangrijk bij deze belegging. Onderhouden van dit type beleggingen gaat gebruikelijk gepaard met hoge kosten vanwege intensief gebruik. Er zijn dus vastgoedbeleggers die juist hierom niet kiezen voor dit type huurder. Immers, een student gaat over het algemeen minder netjes met de faciliteiten om dan een gewone particulier. Reserveer dus voldoende voor onderhoudskosten.

Seniorenwoningen/Assisted Living: 6-8%

  • Groeiende interesse in dit type belegging door vergrijzing van de bevolking. Dit maakt dat je als verhuurder zeker bent van inkomsten. Senioren zijn over het algemeen ook erg betrouwbare huurders. Verhuren zal dus relatief weinig ‘gedoe’ opleveren. Bij het renoveren moet je rekening houden met faciliteiten voor ouderen. Ervoor kiezen dat de woning bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk is. Ook is ligging in het centrum fijn voor senioren vanwege goede bereikbaarheid van faciliteiten.

Vakantiewoningen: 8-12%

  • Vakantiehuizen en eigendommen die op de korte termijn verhuurd worden, zoals via Airbnb, zijn een andere categorie vastgoedinvestering. Deze kunnen hogere rendementen opleveren, vooral in toeristische gebieden, maar kunnen ook variëren afhankelijk van het seizoen. Voor veel mensen is dit de verhuur van een tweede woning in het binnen- of buitenland. De extra inkomsten vanuit het verhuren zijn dan een leuke extra. Het risico is wel dat het erg afhankelijk is van omstandigheden in de markt. In slecht tijden is op vakantie gaan een van de eerste dingen waar men op bezuinigd. Financiering kan daardoor in sommige gevallen, met name als er geen toestemming is tot permanent bewonen, lastiger zijn. Voordeel is dat de huurder er per definitie voor korte tijd verblijft en je daardoor flexibel bent. In vergelijking met objecten voor de lange termijn verhuur, kan het een hoger rendement opleveren voor investeerders en daarmee een interessante investering zijn. Het kan een leuke aanvulling zijn op je portefeuille in kader van diversiteit.

Kantoorruimtes: 5-10%

  • Rendement is sterk afhankelijk van locatie en kwaliteit van het gebouw, zoals het energielabel. Door thuiswerken is er meer leegstand van kantoorruimtes dan de jaren voorheen. Houdt hier rekening mee.

Retailruimtes: 4-9%

  • Retail vastgoed, waaronder winkelcentra en winkelpanden, is gericht op detailhandel. Deze investeringen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun potentieel voor hoge voetgangersstromen en langdurige huurcontracten met detailhandelaren. De huurder is dan over het algemeen een ondernemer, bijvoorbeeld iemand die producten verkoopt. Wisselend rendement afhankelijk van locatie en type retailers. In de huidige tijd met leegloop van winkelstraten door online verkoop, is dit ook een risico.

Industrieel Vastgoed/Warehouses: 6-12%.

  • Industrieel vastgoed richt zich op gebouwen en terreinen die gebruikt worden voor industriële doeleinden, zoals fabrieken, magazijnen en distributiecentra. Dit type vastgoed kan minder gevoelig zijn voor schommelingen in de economie en biedt vaak langdurige huurcontracten. Het is als investering voor veel particuliere beleggers niet voor de hand liggend om hier in te beleggen.

Gezondheidszorgvastgoed (zoals ziekenhuizen en medische kantoren): 5-9%.

  • Vaak langdurige huurcontracten. De huurder van zo’n object is in dit geval een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, maar bijvoorbeeld een huisarts of apotheker.

Horeca (hotels/motels): 5-12%.

  • Dit type vastgoed wordt sterk beïnvloed door locatie, management en toeristische trends. Panden voor horeca liggen idealiter op strategische zeer populaire locaties, zoals dichtbij toeristische hotspots. De stabiliteit in verhuur is net als bij vakantiewoningen afhankelijk van de economie. In economisch slechte tijden loop je als investeerder meer risico bij verhuur van dit type object.

Gemengd gebruik (combinatie van retail, kantoren, woningen): 6-10%.

  • Gemengd gebruik vastgoed combineert verschillende soorten gebruik, zoals residentieel, commercieel en soms industrieel, in één pand of ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsruimte boven een woning of een woning boven een bedrijfspand zoals in veel winkelstraten het geval is. Deze veelzijdigheid kan risico’s spreiden en verschillende inkomstenstromen creëren voor de verhuurder en daarmee als investering interessant zijn.

 

Veel types vastgoed: veel mogelijkheden om te investeren in vastgoed

Doordat er zoveel verschillende soorten vastgoed objecten zijn, is er voor elk wat wils wat betreft een vastgoedbelegging. Wat voor jou de beste investering is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals risicobereidheid, eventuele fiscale voordelen, de omstandigheden van de markt, waardestijging etc. Ook moet je rekening houden met de horizon van je investering. Het is belangrijk om het soort vastgoed te kiezen dat past bij je investeringsdoelen en -strategie. Overweeg zorgvuldig je opties en doe uitgebreid onderzoek of neem contact op met Securin om advies op maat te krijgen voor je vastgoedbeleggingen.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!