1. Home
  2. Kennisbank
  3. Financiering
  4. Vastgoedfinanciering in de UK

Vastgoedfinanciering in de UK

Ontdek de Wereld van Vastgoed in Engeland

De investering in de Britse of Engelse vastgoedmarkt biedt talloze mogelijkheden, zowel op het gebied van residentieel als commercieel vastgoed. Het gebruik van extern kapitaal naast eigen vermogen kan bijdragen aan een optimaal rendement door het hefboomeffect. Veel vastgoedbeleggers hebben op deze manier een uitgebreide portefeuille opgebouwd.

Vastgoed Financieren: De Basis

In de basis van financieren van vastgoed is het belangrijk dat je gebruik maakt van een passende lening van een geldverstrekker naast eigen vermogen. De geldverstrekker verlangt hierbij meestal een bepaalde zekerheid in de vorm van een eerste recht van hypotheek op het vastgoed. Het voordeel voor als investeerder is dat je niet het gehele object financiert met je eigen kapitaal. De verhouding tussen de waarde van het beleggingspand en de hypotheek of lening wordt loan-to-value genoemd. Een loan-to-value van bijvoorbeeld 75% betekent dat je 75% van de waarde van het vastgoed hebt gefinancierd middels een lening. Meestal houdt dit ook in dat er sprake is van 25% eigen vermogen, tenzij het vastgoed onder de marktwaarde is aangekocht.

De rol van de taxateur en de notaris

Of een lening mogelijk is is voornamelijk afhankelijk van de waarde van het pand, welke wordt bepaald door middel van taxatie. Een bijzonder feit is dat er in de UK niet wordt gesproken over waarde in verhuurde staat of waarde vrij van huur. Je krijgt van de taxateur uiteindelijk 1 waarde: de marktwaarde. De taxateur van het pand wordt door de bank aangewezen. De notaris is degene die helpt bij het hypotheek proces en het vestigen van het hypotheekrecht. In de UK is dit de ‘charge’. First charge is daarbij vergelijkbaar met het eerste hypotheekrecht op vastgoed.

De rol van de broker 

Een broker, ook wel bekend als een independent financial advisor, kan een belangrijke rol spelen bij het adviseren over verschillende financieringsvormen. Deze professional is gespecialiseerd in het analyseren van de specifieke financiële behoeften van een individu of bedrijf en het aanbevelen van de meest bijpassende financieringsoplossingen. Wat een broker onderscheidt, is dat hij advies op maat biedt, toegespitst op de persoonlijke situatie en de specifieke deal waarbij de klant betrokken is. Door zijn expertise en kennis van de financiële markten kan een broker op maat gemaakte financieringsadviezen verstrekken die aansluiten op de unieke behoeften en doelstellingen van de klant.

Het hefboomeffect bij de vastgoedfinanciering

Het vinden van een passende vastgoedfinanciering of een geschikte lening is cruciaal als je uiteindelijk het rendement op eigen vermogen wilt verhogen door gebruik te maken van het hefboomeffect. Het hefboomeffect houdt in dat je de reikwijdte van je eigen vermogen vergroot door gebruik te maken van een financiering. In plaats van 1 woning kopen voor £100.000 koop je bijvoorbeeld 3 woningen door van de bank £200.000 bij te lenen in de vorm van een vastgoedfinanciering.

Vastgoed financiering Nodig: Eerste Stappen

Als je hulp nodig hebt bij een vastgoedfinanciering of een bijpassende lening kan je contact opnemen met een intermediair, ook wel een broker genoemd. Een broker werkt over het algemeen bij een gespecialiseerd kantoor voor vastgoedfinanciering. Start met het bepalen van een leensom die voor jou haalbaar is en de gewenste maximale looptijd. Maak hierbij een eigen berekening. Uitgangspunt hierbij is de waarde van het vastgoed voor de verhuur of bijvoorbeeld de uiteindelijke waarde van de nieuwbouw als het is gerealiseerd.

Woningen Samenvoegen onder 1 Hypotheek

Over het algemeen kan je woningen met een te lage waarde niet afzonderlijk financieren met een hypotheek. De meeste banken verlangen een minimale hypotheek van £100.000. Stel nou dat je meerdere woningen hebt van £45.000, dan zou je die samen kunnen financieren op 1 hypotheek. Op deze manier kan je alsnog een hypotheek krijgen.

Overweeg de Financieringsopties

Indien je financiering zoekt voor een lange periode maak je meestal gebruik van een hypotheek van een instantie als een bank. Hierbij is de looptijd typisch 1-10 jaar en kan je bepalen of wel of niet je een aflossingsvrije hypotheek wilt. Indien je financiering zoekt voor een korte periode, bijvoorbeeld een looptijd korter dan 1 jaar wordt deze lening een overbrugging genoemd. Dit is een vorm van financiering die veel gebruikt wordt bij nieuwbouw of transformatie van een object. In sommige gevallen zijn het investeerders die een bepaald bedrag uitlenen als overbrugging. De broker kan jouw wensen op een rij zetten en gaat dan op zoek naar potentiële financieringen of leningen. Daarnaast zal deze intermediair je informeren over de benodigde documenten voor de financieringsaanvraag voor jouw vastgoed voor de verhuur. Lees hier meer over de financieringsopties.

Het Proces van Vastgoedfinanciering

Het proces van vastgoedfinanciering omvat het verkrijgen van een voorlopige offerte en later een definitieve offerte. Het proces kan in de UK lang duren en is niet heel transparant. Het kan 6 maanden duren, soms langer. De notaris geeft aan welke documenten er aangeleverd moeten worden naast de taxatierapporten en plannen voor eventuele verbouwingen of transformaties. Zorg dat het dossier compleet is.

In eerste instantie aankopen met cash

Het voordeel van vastgoed aankopen met cash is de snelheid van cash en de korting die je dan kan bedingen. De herfinanciering komt dan op een later tijdstip. Door middel van herfinancieren komt er vermogen vrij, wat weer gebruikt kan worden voor de aankoop van nieuw vastgoed.

Cash VS Mortgage 

In de wereld van vastgoedtransacties spelen zowel cash als een mortgage belangrijke rollen bij het verwerven van onroerend goed. Het gebruik van cash biedt vaak voordelen zoals de mogelijkheid om onder de marktwaarde te kopen en een sterke onderhandelingspositie te hebben. Bovendien kan cash transacties snel en efficiënt maken, waardoor kopers sneller kunnen handelen.

Aan de andere kant vereist de financiering van een aankoop via een mortgage meer stappen en kan het proces trager verlopen. Een mortgage is afhankelijk van factoren zoals credit rating, inkomen, de conditie en bestemming van het onderpand, de waarde van het onderpand, en soms zelfs de nationaliteit en ervaring van de koper als verhuurder.

Hoewel een mortgage langzamer kan zijn en bepaalde voorwaarden vereist, kan het een alternatief zijn voor kopers die niet over voldoende liquide middelen beschikken en hun aankoop willen financieren met behulp van leningsopties zoals overwaarde uit hun eigen woning, een persoonlijke lening, korte termijn overbrugging of zelfs private investeerders.

Kortom, cash kan voordelen bieden zoals snelheid en onderhandelingsmogelijkheden, terwijl een mortgage meer flexibiliteit kan bieden voor kopers die op zoek zijn naar financieringsopties en bereid zijn om zich te conformeren aan de eisen en criteria die verband houden met leningstransacties. Het maken van een weloverwogen beslissing tussen cash en mortgage hangt uiteindelijk af van de specifieke omstandigheden en doelstellingen van de koper.

Jouw Vastgoedportefeuille Uitbreiden

Bij het uitbreiden van jouw vastgoedportefeuille is het belangrijk om zowel de korte- als de langetermijnfinancieringsmogelijkheden in overweging te nemen. Je kunt het beste met een specialist, zoals een broker bespreken, wat de opties zijn om middels een vastgoedfinanciering vermogen vrij te maken om je vastgoedportfolio uit te breiden. Misschien is je loan-to-value inmiddels dusdanig laag, dat je middels een herfinanciering geld vrij kunt maken voor een nieuwe aankoop en zo je portfolio kan uitbreiden.

Hypotheken en Andere Financieringsvormen

Naast de traditionele hypotheek zijn er andere financieringsvormen zoals brugfinancieringen of bedrijfsfinanciering. Deze kunnen nuttig zijn voor het snel financieren van een aankoop of verbouw of voor overname van een bedrijf.

Zakelijk Vastgoed en Commercieel Vastgoed: Unieke Uitdagingen

Zakelijk vastgoed en commercieel vastgoed hebben hun eigen unieke uitdagingen. Er gelden bijvoorbeeld vaak andere financieringsregels en andere methoden om de marktwaarde van het pand te bepalen. Hierbij kan een intermediair jou waardevolle inzichten geven en begeleiding bieden om de meest geschikte financieringsstructuur en looptijd van de lening te vinden.

Nieuwbouw en Projectontwikkeling

Nieuwbouw of projectontwikkeling vereist een ander soort financiering. Hierbij speelt de markt en de uiteindelijke waarde (gross development value) een cruciale rol, en is het essentieel om de juiste financiering te vinden die aansluit bij de looptijd en het risicoprofiel van het project. Het is hierbij ook handig als je bij het starten direct de eerste termijn krijgt, zodat je zo min mogelijk voor hoeft te financieren.

Conclusie: Een Goed Begin is het Halve Werk in de Wereld van de Vastgoed Financiering

Beginnen met beleggen en gebruik maken van een vastgoedfinanciering kan spanning opleveren als investeerder, maar met de juiste kennis en voorbereiding lukt het bijna altijd. Het is een flinke onderneming om het hypotheekproces af te ronden, geduld is hierbij essentieel. Onthoud dat elke investering, en dus ook elke vastgoedfinanciering uniek is. Dit vereist dat je goed geïnformeerd en voorbereid te werk gaat en je laat begeleiden door experts.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts