1. Home
  2. Kennisbank
  3. Financiering
  4. Slimme Manieren om Geld tussen Directeur en Bedrijf te Managen

Slimme Manieren om Geld tussen Directeur en Bedrijf te Managen

1. Directors loan

Een lening van een van de directors naar het bedrijf, waarbij de directeur persoonlijk geld in de onderneming investeert, komt veel voor in het bedrijfsleven. Deze vorm van financiering bied het voordeel dat je liquide middelen aan het bedrijf kan verstrekken zonder dat daar externe financiering voor nodig is.

Het bijhouden van dergelijke leningen in de boekhouding van de ‘Director’s Loan Account’ is erg belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van het totale bedrag dat door de directeur aan het bedrijf is geleend en/of onttrokken.

De oorspronkelijke lening zonder belastingverplichting kan worden terugbetaald. Dit betekent dat de directeur het geleende bedrag kan terugkrijgen zonder dat er belastingen over dit bedrag verschuldigd zijn. Het correct bijhouden en beheren van de ‘Director’s Loan Account’ is van cruciaal belang om eventuele fiscale implicaties te voorkomen en om transparantie te waarborgen in de financiële transacties tussen de directeur en het bedrijf.

 

2. Director salary

Een director in een bedrijf wordt feitelijk beschouwd als een medewerker, alleen dan met specifieke verantwoordelijkheden en bevoegdheden op bestuursniveau. Het is wettelijk niet verplicht om salaris uit te keren aan een director. Dit kan bedrijven de mogelijkheid geven om zoveel mogelijk van de winst te (her)investeren in het bedrijf voor groei en ontwikkeling.

Het salaris van een director is tot £12.500 per jaar vrijgesteld van inkomstenbelasting (Income Tax) in het Verenigd Koninkrijk. Dit kan voordelig zijn voor bedrijven en directors die zich in deze categorie bevinden.

Echter, wanneer het salaris van een director hoger is dan £12.500 per jaar, moet het bedrijf zich laten registreren als werkgever en Income Tax en NIC bijdragen betalen aan HMRC.

 

3. Dividend

Dividend is een uitbetaling aan aandeelhouders wanneer een bedrijf winst heeft gemaakt. In principe moeten alle aandeelhouders dividend uitbetaald krijgen, naar de hoeveelheid aandelen in het bedrijf. Deze uitkering biedt aandeelhouders een deel van de winst van het bedrijf en vormt vaak een aantrekkelijke vorm van rendement op hun investering.

Een belangrijk voordeel voor bedrijven is dat het uitkeren van dividend belastingvrij is. Dit maakt dividenduitkeringen een aantrekkelijke manier om winst aan aandeelhouders terug te geven zonder dat het bedrijf extra belastingen hoeft te betalen over deze uitkeringen.

In de UK wordt geen dividendbelasting geheven aan buitenlandse aandeelhouders. Voor Nederlandse aandeelhouders die dividend ontvangen van een bedrijf, geldt dat het dividend alleen in Nederland belast wordt tegen een tarief van 24,5% tot een max van €67.000, boven dit bedrag geldt een tarief van 33% (2024).

 

4. Inter-company loan

Een lening van het ene bedrijf aan het andere is een gangbare praktijk in de zakenwereld. Belangrijk om te weten is dat er geen belasting verschuldigd is over de lening zelf. Dit kan bedrijven de flexibiliteit geven om financiële middelen tussen verschillende entiteiten binnen een groep te verplaatsen.

Voor leningen tussen bedrijven geldt dat de rente tegen een commercieel tarief moet worden vastgesteld, doorgaans ongeveer 3% boven het Bank of England tarief. Dit garandeert dat de financiële transactie eerlijk en in lijn met marktvoorwaarden plaatsvindt, terwijl beide bedrijven een redelijk rendement behalen op de transactie.

Een geweldige tip is om een lening van een Trading Company (die geld verdient met flips) aan een Investment Company te gebruiken om investeringspanden aan te schaffen. Door deze strategische financieringsmethode kunnen investeringspanden worden verworven en kan de lening over een langere termijn worden terugbetaald met behulp van huurinkomsten. Dit biedt bedrijven een effectieve manier om kapitaal te gebruiken en waarde te creëren door middel van vastgoedinvesteringen.

 

5. Optimalisatie belastingen

Een slimme manier om financiële planning te doen, is door te beleggen in je eigen pensioenfonds, zoals een Small Self-Administered Scheme (SSAS). Dit biedt directeuren meer controle over hun pensioenvermogen en fiscale voordelen bij het opbouwen van een pensioenpot voor de toekomst.

Bij de verkoop van het bedrijf kunnen directeuren profiteren van Entrepreneurs Relief, waardoor zij slechts 10% Capital Gains Tax (CGT) verschuldigd zijn op de eerste £1.000.000 aan winst in plaats van het standaardtarief van 20% CGT. Dit kan aanzienlijke belastingbesparingen opleveren bij de verkoop van het bedrijf en directeuren aanmoedigen om ondernemerschap en bedrijfsgroei te stimuleren.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts