Vastgoed als investering in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland) versus Spanje

door | jan 9, 2024

Home » Vastgoed kopen in het buitenland » Vastgoed als investering in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland) versus Spanje

Beleggen in vastgoed betekent het maken van een goede overweging. De keuze van de locatie speelt een cruciale rol in het succes van je investering. Vanwege de huidige wet- en regelgeving zijn steeds meer Nederlandse vastgoed investeerders op zoek naar nieuwe beleggingskansen in het buitenland. In deze blog vergelijken we vastgoedinvesteringen in de UK (Engeland, Wales) met die in Spanje, waarbij we kijken naar enkele essentiële factoren.

1. Communicatie

Een van de grootste verschillen tussen investeren in de UK en Spanje is de taalbarrière. In de UK, met Engels als voertaal, is communicatie nagenoeg naadloos. Dit vergemakkelijkt niet alleen de zakelijke transacties maar vermindert ook het risico op misverstanden. Let wel op: ook culturele verschillen kunnen zorgen voor een uitdaging in de communicatie, ook al versta je elkaar goed. In Spanje, waar Spaans de voertaal is, kan de taalbarrière uitdagingen met zich meebrengen, vooral als je niet bekend bent met de taal. Maar 56% van de bevolking spreekt enigszins Engels. Voor investeerders die geen vloeiend Spaans spreken, kan het samenwerken met tweetalige professionals zoals makelaars, juristen en vastgoedadviseurs van onschatbare waarde zijn.

2. Belastingverschillen

Spanje staat erom bekend dat het een hogere huurbelasting en overdrachtsbelasting hanteert dan de UK, wat een belangrijke overweging is voor vastgoedinvesteerders. Lees hier de concrete percentages. In de UK zijn er verschillende belastingvoordelen en aftrekposten voor vastgoedeigenaren, waardoor het een aantrekkelijke keuze is. Deze stimulerende maatregelen dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de vastgoedmarkt en kunnen aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor investeerders.

Lees hier meer over de belasting in de UK.

Verder is de entiteit waarin je vastgoed aankoopt bij beide landen hetzelfde. De meest veilige manier (en in Engeland belastingtechnisch meest interessante manier, zie deze blog) om vastgoed aan te kopen is vanuit een BV. In de UK is dit een Limited Company (Ltd) en in Spanje is dit een Sociedad Limidada (SL). Kortom, een grondig begrip van de belastingregelgeving in zowel Spanje als de UK is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen en het maximaliseren van de winstgevendheid van je investeringen.

3. Economische verschillen

De woningmarkt dynamiek in zowel de UK als Spanje weerspiegelt interessante contrasten. In de UK is het tekort van 4,3 miljoen woningen een bron van voortdurende bezorgdheid, wat de vraag naar vastgoed hoog houdt. Dit tekort heeft bijgedragen aan een stabiele en vaak groeiende vastgoedmarkt, waarbij de waarde van onroerend goed historisch gezien gestaag is toegenomen.

Aan de andere kant van het spectrum staat Spanje, met ongeveer 3 miljoen leegstaande huizen. Hoewel er sprake is van een overschot aan huizen, blijkt dat er nog steeds een tekort aan sociale woningen bestaat, wat aangeeft dat het leegstandprobleem niet volledig aansluit op de behoeften van de bevolking. Qua economie hebben de UK en Spanje allebei harde klappen gekregen, echter in Spanje was dit vele malen harder, met name door de grote afhankelijkheid van toerisme.

Vooral in de corona pandemie heeft de Spaanse economie het lastig gehad. Na de bankencrisis in 2008 is het BBP vrijwel gelijk gebleven, waardoor er weinig economische groei was. Bron.

Daarentegen is de UK een economisch stabieler land. Ondanks de Brexit die een klap heeft gegeven in de Britse economie stijgt het BBP gestaag en is op weg naar zijn hoogste punt aller tijden. Bron. Lees hier meer.

4. Financieringsmogelijkheden

De financieringsmogelijkheden vormen een belangrijk aspect bij vastgoedinvesteringen. Zowel Spanje als de UK zijn interessante landen qua instapbudget voor vastgoed. In Spanje ligt de gemiddelde prijs per woning op 180.000 euro. Maar je kan al instappen vanaf 100.000 euro. In de UK ligt de gemiddelde prijs per woning op 335.000 euro. Maar hier kan je al instappen vanaf 50.000 euro. Toch is het lastig om in Spanje een goede financiering te krijgen als buitenlandse investeerder. De Loan To Value ligt met 65% beduidend lager dan in de UK waar men 75% krijgt. Dit houdt in dat banken maximaal dit percentage van een woning willen financieren. Daarnaast stuit men in Spanje op beperkingen bij het opschalen van een vastgoedportfolio. De financiering die beschikbaar is, wordt vaak beperkt tot één woning, waardoor het proces van het vergroten van een vastgoedportefeuille complexer wordt. Dit staat in schril contrast met de UK, waar investeerders over het algemeen meer flexibiliteit hebben bij het uitbreiden van hun vastgoedbezit met behulp van financiering (zie ook deze blog).

Verder worden woningen in Spanje voornamelijk gebruikt als tweede woning of vakantiewoning. De dagen dat de eigenaren zelf geen gebruik maken van de vakantiewoning, wordt de tweede woning dan vaak verhuurd als vakantie woning via Airbnb of andere boekingssites. In de UK is er voornamelijk sprake van reguliere verhuur aan de lokale bevolking. Hier willen de eigenaren een vaste huurder die er het liefst zo lang mogelijk blijft zitten. Lees hier meer over korte termijn verhuur.

5. Emotionele Afstand

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de emotionele afstand die nodig is bij vastgoedinvesteringen. Of je nu in de UK of Spanje investeert, het is cruciaal om je emoties los te laten en op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. De prachtige foto’s van Spaanse huizen met in de tuin palmbomen en een zwembad ziet er ontzettend aantrekkelijk uit, maar is het financiële plaatje net zo aantrekkelijk (zie ook deze blog)? Evenals de huizen in de UK. De standaard is zoveel anders dan in Nederland. Het vermogen om rationeel te blijven en beslissingen te nemen op basis van grondig onderzoek is een sleutelelement voor succes.

6. klimaatveranderingen

Verder is het belangrijk om te vermelden dat er in Spanje steeds meer hittegolven zijn. Vanaf mei tot september is het in Spanje vrijwel overal warm. Tijdens deze periode zijn er geregeld hittegolven van temperaturen boven de 40 graden! Lees hier meer. Door deze temperatuur extremen is de Spaanse economie het meest vatbaar voor de klimaatverandering

Conclusie

De keuze tussen de UK (Engeland, Wales) en Spanje voor vastgoedinvesteringen hangt af van verschillende factoren, waaronder de taalbarrière, belastingoverwegingen, de economische verschillen en de noodzaak om emoties los te laten. Zowel de UK als Spanje bieden unieke kansen voor beleggen in vastgoed, maar een zorgvuldige afweging van deze factoren is essentieel om een weloverwogen en succesvolle investering te waarborgen.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

"Down valuation" van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK! Hoe werken taxateurs? Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze...

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!