< Alle onderwerpen

Verschillende Typen Vastgoed

In tegenstelling tot Nederland is er in de UK een veel grotere spreiding in de woningprijzen met een groter aantal goedkope woningen. In de UK is de gemiddelde woningprijs €333.700, in Nederland is de gemiddelde woningprijs €432.000 Dit is een verschil van bijna €100.000, deze gemiddelde prijzen komen beide uit 2022.

Er zijn verschillende type woningen waarin je kan investeren, in verschillende prijsklassen. Zo heb je al een terraced house (rijtjes huis) vanaf £40.000-50.000, die je kan verhuren voor £350-400 per maand. Ook kan je een blok met meerdere appartementen kopen bijvoorbeeld 4 appartementen voor ongeveer £160.000. Dit is een goede manier om je risico’s te verlagen, omdat wanneer de economie zou dalen de vraag naar de goedkope woningen alleen maar stijgt. Steeds meer mensen zouden dan alleen nog maar lagere huurprijzen kunnen betalen.

Je kan je vastgoed verhuren in 2 verschillende categorieën; residentieel en commercieel.

Residentieel vastgoed is vastgoed voor bewoning. Dit type vastgoed is weer op te splitsen in verschillende soorten vastgoed, bijvoorbeeld appartementen, woonhuizen en studentenhuisvesting. Als verhuurder is dit een type belegging dat in verhouding tot het risico een goed rendement biedt, met name in gebieden waar veel vraag is naar passende woningen. Ook is het minder afhankelijk van de economie, wonen is namelijk een primaire levensbehoefte. Hiermee kan je op een veilige manier je doelen als investeerder bereiken. Bedenk wel voor jezelf, wil ik het zelf gaan verhuren of ga ik op zoek naar een iemand voor het beheer?

Commercieel vastgoed omvat alle typen vastgoed die niet bedoeld zijn voor bewoning. Commercieel vastgoed betreft dus eigendommen die gebruikt worden voor zakelijke doeleinden, zoals kantoorruimtes, winkels, bedrijfspand en magazijnen. Deze investeringen kunnen hogere rendementen opleveren, maar vereisen vaak een grotere initiële investering en kunnen meer beheer vragen.

11 soorten vastgoed en hun gemiddelde bruto rendement

Het gemiddelde bruto rendement van vastgoed kan variëren afhankelijk van de locatie, de staat van het vastgoed, en marktdynamieken. Hieronder volgt een lijst van 11 soorten vastgoed met een geschat gemiddeld bruto rendement:

Eengezinswoningen: 5-7%

Veelgevraagd voor lange termijn verhuur door particulieren als huurders. Hoe dichter bij bijvoorbeeld scholen of een treinstation, hoe beter de verhuurbaarheid van dit type belegging. Dit type vastgoed is over het algemeen een veilige belegging. Het verkrijgen van een hypothecaire lening is dan ook vrij gemakkelijk in vergelijking met bijvoorbeeld een object voor vakantieverhuur. Nadeel is dat je als verhuurder zelf geld moet reserveren voor onderhoud en hier misschien ook zelf werk aan hebt. Dit maakt het een vastgoedinvestering is die meer tijd kan kosten dan het verhuren van een appartement.

Appartementencomplexen: 4-6%

Hogere dichtheid van huurders en grote vraag naar kleinere woningen kan leiden tot stabielere huurinkomsten. Een ander groot voordeel is dat de onderhoudskosten voor de structuur van het object gedragen worden door de gehele vereniging van eigenaars. De gemiddelde huurprijs is erg afhankelijk van de ligging, het energielabel en de afwerking van de woning. Leegstand zal niet vaak voorkomen bij dit type pand. Het verkrijgen van een lening zal ook vrij makkelijk zijn, immers, de geld verstrekker ziet dit ook als een zekere financiering. Dit type vastgoed is eveneens een veilige belegging, het vinden van nieuwe huurders is over het algemeen makkelijk.

Studentenhuisvesting: 6-9%

Hoge vraag in dit type woningen in universiteitssteden, maar mogelijk is er sprake van seizoensgebonden leegstand, bijvoorbeeld in de zomerperiode. Studenten huren woonruimte voor de duur van hun studie, dit maakt dat er relatief groot verloop is in huurders ten opzicht van bijvoorbeeld woonhuizen of appartementen. De ligging van de panden ten opzichte van de universiteit of hoge school is belangrijk bij deze belegging. Onderhouden van dit type beleggingen gaat gebruikelijk gepaard met hoge kosten vanwege intensief gebruik. Er zijn dus vastgoedbeleggers die juist hierom niet kiezen voor dit type huurder. Immers, een student gaat over het algemeen minder netjes met de faciliteiten om dan een gewone particulier. Reserveer dus voldoende voor onderhoudskosten.

Seniorenwoningen/Assisted Living: 6-8%

Groeiende interesse in dit type belegging door vergrijzing van de bevolking. Dit maakt dat je als verhuurder zeker bent van inkomsten. Senioren zijn over het algemeen ook erg betrouwbare huurders. Verhuren zal dus relatief weinig ‘gedoe’ opleveren. Bij het renoveren moet je rekening houden met faciliteiten voor ouderen. Ervoor kiezen dat de woning bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk is. Ook is ligging in het centrum fijn voor senioren vanwege goede bereikbaarheid van faciliteiten.

Vakantiewoningen: 8-12%

Vakantiehuizen en eigendommen die op de korte termijn verhuurd worden, zoals via Airbnb, zijn een andere categorie vastgoedinvestering. Deze kunnen hogere rendementen opleveren, vooral in toeristische gebieden, maar kunnen ook variëren afhankelijk van het seizoen. Voor veel mensen is dit de verhuur van een tweede woning in het binnen- of buitenland. De extra inkomsten vanuit het verhuren zijn dan een leuke extra. Het risico is wel dat het erg afhankelijk is van omstandigheden in de markt. In slecht tijden is op vakantie gaan een van de eerste dingen waar men op bezuinigd. Financiering kan daardoor in sommige gevallen, met name als er geen toestemming is tot permanent bewonen, lastiger zijn. Voordeel is dat de huurder er per definitie voor korte tijd verblijft en je daardoor flexibel bent. In vergelijking met objecten voor de lange termijn verhuur, kan het een hoger rendement opleveren voor investeerders en daarmee een interessante investering zijn. Het kan een leuke aanvulling zijn op je portefeuille in kader van diversiteit.

Kantoorruimtes: 5-10%

Rendement is sterk afhankelijk van locatie en kwaliteit van het gebouw, zoals het energielabel. Door thuiswerken is er meer leegstand van kantoorruimtes dan de jaren voorheen. Houdt hier rekening mee.

Retailruimtes: 4-9%

Retail vastgoed, waaronder winkelcentra en winkelpanden, is gericht op detailhandel. Deze investeringen kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun potentieel voor hoge voetgangersstromen en langdurige huurcontracten met detailhandelaren. De huurder is dan over het algemeen een ondernemer, bijvoorbeeld iemand die producten verkoopt. Wisselend rendement afhankelijk van locatie en type retailers. In de huidige tijd met leegloop van winkelstraten door online verkoop, is dit ook een risico.

Industrieel Vastgoed/Warehouses: 6-12%.

Industrieel vastgoed richt zich op gebouwen en terreinen die gebruikt worden voor industriële doeleinden, zoals fabrieken, magazijnen en distributiecentra. Dit type vastgoed kan minder gevoelig zijn voor schommelingen in de economie en biedt vaak langdurige huurcontracten. Het is als investering voor veel particuliere beleggers niet voor de hand liggend om hier in te beleggen.

Gezondheidszorgvastgoed (zoals ziekenhuizen en medische kantoren): 5-9%.

Vaak langdurige huurcontracten. De huurder van zo’n object is in dit geval een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, maar bijvoorbeeld een huisarts of apotheker.

Horeca (hotels/motels): 5-12%.

Dit type vastgoed wordt sterk beïnvloed door locatie, management en toeristische trends. Panden voor horeca liggen idealiter op strategische zeer populaire locaties, zoals dichtbij toeristische hotspots. De stabiliteit in verhuur is net als bij vakantiewoningen afhankelijk van de economie. In economisch slechte tijden loop je als investeerder meer risico bij verhuur van dit type object.

Gemengd gebruik (combinatie van retail, kantoren, woningen): 6-10%.

Gemengd gebruik vastgoed combineert verschillende soorten gebruik, zoals residentieel, commercieel en soms industrieel, in één pand of ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsruimte boven een woning of een woning boven een bedrijfspand zoals in veel winkelstraten het geval is. Deze veelzijdigheid kan risico’s spreiden en verschillende inkomstenstromen creëren voor de verhuurder en daarmee als investering interessant zijn.

Is de informatie in dit artikel nuttig?
0 van de 5 sterren
5 Sterren 0%
4 Sterren 0%
3 Sterren 0%
2 Sterren 0%
1 Sterren 0%
5
Deel uw feedback
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?
Inhoudsopgave