1. Home
  2. Kennisbank
  3. Verhuur van Vastgoed
  4. Tips voor Verhuurders in het Verenigd Koninkrijk

Tips voor Verhuurders in het Verenigd Koninkrijk

De verhuurmakelaar

Wanneer een verhuurder kiest voor een volledig beheer service, zoals het beheren van bezichtigingen en de sleuteloverdracht, kan dit helpen bij het efficiënt en zorgeloos verhuren van de woning. In ruil voor deze service wordt gewoonlijk een vergoeding in rekening gebracht, meestal tussen 8% en 15% van de jaarlijkse huur.

De beheerder zorgt ervoor dat zowel de huisbaas als de potentiële huurder gerechtigd zijn om in het Verenigd Koninkrijk te wonen. Daarnaast wordt de borgsom vastgelegd in een Deposit Scheme conform de regelgeving en worden alle belangrijke documenten aan de huurder overhandigd.

Verplichtingen als verhuurder

Als verhuurder (landlord) heb je verschillende verantwoordelijkheden om je huurwoning veilig en gezond te houden voor je huurders. Je moet ervoor zorgen dat de woning vrij is van gezondheidsrisico’s en dat alle gas- en elektrische apparatuur veilig geïnstalleerd en onderhouden is. Daarnaast moet je de woning voorzien van een Energieprestatiecertificaat en de borg van de huurder beschermen in een door de overheid goedgekeurd schema. In Engeland moet je controleren of de huurder het recht heeft om de woning te huren en hen een kopie van de “How to Rent” checklist geven bij de start van de huur. Deze bevat nuttige informatie over de rechten en plichten bij het huren van een woning. Daarnaast wordt een Energy Performance Certificate (EPC) overhandigd, dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is en welke mogelijke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd om de energie-efficiëntie te verhogen.

Brandveiligheid is een belangrijke verantwoordelijkheid; je moet rook- en koolmonoxidemelders installeren en testen, en voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften voor appartementencomplexen en omgebouwde woningen. Gezondheids- en veiligheidsinspecties worden uitgevoerd door de gemeente via het Housing Health and Safety Rating System (HHSRS), om ervoor te zorgen dat huurwoningen veilig zijn. Inspecties kunnen plaatsvinden op verzoek van huurders of als de gemeente vermoedt dat een woning gevaarlijk is. Als er ernstige gebreken worden gevonden, kan de gemeente een verbeteringsbericht sturen, zelf reparaties uitvoeren en de kosten bij jou in rekening brengen, of het gebruik van de woning beperken.

Financieel gezien moet je inkomstenbelasting betalen over de huurinkomsten, minus de dagelijkse uitgaven, en mogelijk Class 2 National Insurance als het verhuren als bedrijf wordt beschouwd. Als je een hypotheek hebt op de woning, moet je toestemming krijgen van de hypotheekverstrekker om de woning te verhuren. Voor gereguleerde huurcontracten, meestal voor particuliere huurcontracten die voor 15 januari 1989 zijn gestart, gelden specifieke regels voor het wijzigen van huurprijzen en voorwaarden. 

Het huurcontract in de UK

De meeste mensen in de UK huren onder een Assured Shorthold Tenancy. Dit is een van de meest gebruikelijke en standaard huurovereenkomsten in het Verenigd Koninkrijk die van toepassing is op particuliere huurovereenkomsten die na 15 januari 1989 zijn aangegaan.

De AST is bedoeld voor huurders die de woning als hun hoofdverblijf gebruiken en waarbij de verhuurder niet in dezelfde woning woont. Het biedt flexibiliteit voor zowel verhuurders als huurders en legt de rechten en verplichtingen van beide partijen vast. Het is een huurcontract met een vaste periode (fixed term) van minimaal 6 maanden. Als verhuurder kan je de huur opzeggen met 2 maanden opzegtermijn aan het einde van de vaste periode, of tijdens de vaste periode, als je dit in het contract hebt opgenomen (beiden onder bepaalde, vrij simpele voorwaarden). klik hier voor meer informatie op de officiële site van de UK government.

In een AST heeft de verhuurder het recht om de huurder de woning te laten verlaten na afloop van de contractperiode, mits de juiste procedures worden gevolgd. Hier hoef je geen reden voor op te geven.

Ook kan je de huur opzeggen als de huurder bijvoorbeeld niet betaalt. Een mogelijkheid waar wij nog nooit gebruik van gemaakt hebben. Want wij willen het liefst langdurige huurders die ergens met plezier wonen. En ook niet voor de hoofdprijs. Zo hebben we een aantal woningen in Wales die, als we ze nu opnieuw zouden verhuren, tegen een veel hogere huur verhuurd zouden kunnen worden. We zouden die huurcontracten kunnen opzeggen. Mensen op straat kunnen zetten. En cashen met nieuwe huurders. Maar zo zitten wij niet in elkaar.

Als je toch wil dat de huurder jouw woning verlaat zijn er twee belangrijke procedures voor het starten van een uitzettingsprocedure, afhankelijk van de fase van het huurcontract:

  1. Section 8: Deze procedure wordt meestal gebruikt als de huurder nog binnen de vaste contractperiode zit, vaak gedurende de eerste 6 maanden van de huurovereenkomst.
  2. Section 21: Deze procedure wordt gebruikt als de huurder al in de onbepaalde contractperiode zit. Dit biedt de verhuurder de mogelijkheid om de huur op te zeggen zonder specifieke reden, mits de juiste procedures worden gevolgd.

Naast AST zijn er ook andere soorten huurovereenkomsten, zoals Excluded Tenancy (bijv. hospita-regeling), Assured Tenancy (van 15 januari 1989 tot 27 februari 1997) en Regulated Tenancy (voor 15 januari 1989, waarbij huurders levenslang recht hebben om in de woning te wonen en huurverhogingen alleen na goedkeuring van de rechter kunnen plaatsvinden).

Het is belangrijk voor zowel verhuurders als huurders om op de hoogte te zijn van de specifieke kenmerken en rechten die elk type huurovereenkomst met zich meebrengt, om eventuele geschillen of problemen te voorkomen en een duidelijk begrip te hebben van hun rechten en plichten binnen de huurrelatie.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts