1. Home
  2. Kennisbank
  3. Verhuur van Vastgoed
  4. Huurcontract opzeggen: geen huurcontract voor onbepaalde tijd

Huurcontract opzeggen: geen huurcontract voor onbepaalde tijd

Voor meer informatie over verhuren zie dit artikel

Verhuurcontracten in de UK

In de UK (Engeland, Wales) is er meestal geen sprake van verhuur voor onbepaalde tijd, tenzij er sprake is van een regulated tenancy. Dit zijn huurcontracten die voor 15 januari 1989 zijn afgesloten, waarbij huurders levenslang recht hebben om in de woning te wonen en huurverhogingen alleen na goedkeuring van de rechter kunnen plaatsvinden.

Assured Shorthold Tenancy (AST)

De meeste mensen in de UK huren onder een Assured Shorthold Tenancy. De AST biedt flexibiliteit voor zowel verhuurder als huurder en legt de rechten en verplichtingen van beide partijen vast. Het is een huurcontract met een vaste periode (fixed term) van minimaal 6 maanden. Als verhuurder kan je de huur opzeggen met 2 maanden opzegtermijn aan het einde van de vaste periode, of tijdens de vaste periode, als je dit in het contract hebt opgenomen (beiden onder bepaalde, vrij simpele voorwaarden).

Section 8 Notice

Er zijn op dit moment twee soorten kennisgevingen (notices). De eerste is een Section 8, die wordt gebruikt wanneer de huurder een huurachterstand heeft en je de huurder wilt uitzetten. Zodra deze kennisgeving is gegeven, heeft de huurder twee weken om de woning te verlaten. Als de huurder niet vrijwillig vertrekt, wat zelden gebeurt, moet je gerechtelijke stappen ondernemen, waarvoor een vooraf te betalen vergoeding van ongeveer £900 geldt. Meestal zijn het huurders die een uitkering ontvangen, zoals Universal Credit, en de rechtbank zal vrijwel zeker een Bezit Bevel (Possession Order) uitvaardigen. Gerechtskosten kunnen meestal niet verhaald worden op de huurder. Tevens moet de verhuurder meestal de achterstanden meestal afschrijven, waardoor de verhuurder veel financiële schade lijdt. Als de huurder de woning dan nog steeds niet verlaat, moet de verhuurder twee weken wachten en vervolgens de deurwaarder inschakelen. Dit kost meestal nog eens minimaal £200. De deurwaarder gaat met de verhuurmakelaar en een slotenmaker naar de woning, opnieuw op kosten van de verhuurder, waarna de woning wordt teruggegeven.

Teruggave van de borg

Als er een borg is en er is sprake van huurachterstand, kan verzocht worden dat de borg aan de verhuurder wordt terugbetaald. Bij huurachterstand is dit meestal vrij eenvoudig en betaalt het borg deposit scheme het geld aan de verhuurder terug, maar pas nadat de huurder de woning heeft verlaten.

Section 21 Notice

Section 21 is een foutloze uitzetting (no fault eviction) en in dit geval heb je als verhuurder meestal te maken met een redelijke huurder die op zoek gaat naar een andere woning. De huurder krijgt twee maanden tijd om de woning te verlaten. Deze kennisgeving (notice) wordt meestal uitgevaardigd als bijvoorbeeld een verhuurder de woning wenst te verkopen en de nieuwe koper een onbewoonde woning wil hebben.

Samenwerking bij achterstallige betalingen

Als een huurder achterstallige betalingen heeft, is het verstandig om te proberen om samen tot een oplossing te komen. Er kan bijvoorbeeld verzocht worden aan Universal Credit om de kosten van de huur direct aan de verhuurder te betalen. Ook kan in samenwerking met Housing Solutions een oplossing gezocht worden. Zij proberen een huurder in de woning te houden en kunnen de huurder helpen eventuele extra uitkeringen te claimen waarvan ze niet wisten dat ze er recht op hadden, en hen ook helpen hun geld beter te beheren. Ze kunnen ook een aanvraag doen voor wat we Discretionaire Huisvesting (Discretionary Housing) noemen, waardoor soms, niet altijd, de hele achterstand wordt kwijtgescholden.

Conclusie

Kortom het is van essentieel belang om er alles aan te doen om de achterstand in te lopen en de huurder te ondersteunen. Het uitvaardigen van een notice is het laatste redmiddel, omdat het de verhuurder financieel schaadt.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts