1. Home
  2. Kennisbank
  3. Strategieën
  4. Let: Tips voor Verhuurders in het Verenigd Koninkrijk

Let: Tips voor Verhuurders in het Verenigd Koninkrijk

Market

De verhuurmakelaar

Wanneer u als verhuurder kiest voor een volledig beheer service, zoals het beheren van bezichtigingen en de sleuteloverdracht, kan dit u helpen bij het efficiënt en zorgeloos verhuren van uw woning. In ruil voor deze service zullen wij gewoonlijk een vergoeding in rekening brengen, meestal tussen 8% en 15% van de jaarlijkse huur.

Als de huisbaas  of de potentiële huurder gerechtigd is om in het Verenigd Koninkrijk te wonen, controleer het vastleggen van de borgsom in een Deposit Scheme conform de regelgeving, en het overhandigen van belangrijke documenten aan de huurder.

Bij de sleuteloverdracht zal de beheerder de huurder vaak voorzien van een “How to rent checklist”, die nuttige informatie bevat over rechten en plichten bij het huren van een woning. Daarnaast zal een Energy Performance Certificate (EPC) worden overhandigd, wat aangeeft hoe energiezuinig de woning is en welke mogelijke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd om de energie-efficiëntie te verhogen.

Landlord

Als verhuurder (landlord) heb je de verplichtingen om te zorgen dat de woningen veilig zijn en vrij van gezondheidsgevaren. We hebben het hier over brandveiligheid, HMO licenties, gas & elektra veilig en onderhouden, het is belangrijk dat die certificaten aanwezig zijn. Als verhuurder ben je ook verplicht om de woning goed te onderhouden, reparaties en gebreken te verhelpen, de huurders op tijd en correct te informeren over de betaling van de huur en eventuele bijkomende kosten.

Contracts

De meeste mensen in de UK huren onder een Assured Shorthold Tenancy. Dit is een van de meest gebruikelijke en standaard huurovereenkomsten in het Verenigd Koninkrijk die van toepassing is op particuliere huurovereenkomsten die na 15 januari 1989 zijn aangegaan.

De AST is bedoeld voor huurders die de woning als hun hoofdverblijf gebruiken en waarbij de verhuurder niet in dezelfde woning woont. Het biedt flexibiliteit voor zowel verhuurders als huurders en legt de rechten en verplichtingen van beide partijen vast. Het is een huurcontract met een vaste periode (fixed term) van minimaal 6 maanden. Als verhuurder kan je de huur opzeggen met 2 maanden opzegtermijn aan het einde van de vaste periode, of tijdens de vaste periode, als je dit in het contract hebt opgenomen (beiden onder bepaalde, vrij simpele voorwaarden). klik hier voor meer informatie op de officiële site van de UK government.

In een AST heeft de verhuurder het recht om de huurder de woning te laten verlaten na afloop van de contractperiode, mits de juiste procedures worden gevolgd. Hier hoef je geen reden voor op te geven.

Ook kan je de huur opzeggen als de huurder bijvoorbeeld niet betaalt. Een mogelijkheid waar wij nog nooit gebruik van gemaakt hebben. Want wij willen het liefst langdurige huurders die ergens met plezier wonen. En ook niet voor de hoofdprijs. Zo hebben we een aantal woningen in Wales die, als we ze nu opnieuw zouden verhuren, tegen een veel hogere huur verhuurd zouden kunnen worden. We zouden die huurcontracten kunnen opzeggen. Mensen op straat kunnen zetten. En cashen met nieuwe huurders. Maar zo zitten wij niet in elkaar.

Als je toch wil dat de huurder jouw woning verlaat zijn er twee belangrijke procedures voor het starten van een uitzettingsprocedure, afhankelijk van de fase van het huurcontract:

  1. Section 8: Deze procedure wordt meestal gebruikt als de huurder nog binnen de vaste contractperiode zit, vaak gedurende de eerste 6 maanden van de huurovereenkomst.
  2. Section 21: Deze procedure wordt gebruikt als de huurder al in de onbepaalde contractperiode zit. Dit biedt de verhuurder de mogelijkheid om de huur op te zeggen zonder specifieke reden, mits de juiste procedures worden gevolgd.

Naast AST zijn er ook andere soorten huurovereenkomsten, zoals Excluded Tenancy (bijv. hospita-regeling), Assured Tenancy (van 15 januari 1989 tot 27 februari 1997) en Regulated Tenancy (voor 15 januari 1989, waarbij huurders levenslang recht hebben om in de woning te wonen en huurverhogingen alleen na goedkeuring van de rechter kunnen plaatsvinden).

Het is belangrijk voor zowel verhuurders als huurders om op de hoogte te zijn van de specifieke kenmerken en rechten die elk type huurovereenkomst met zich meebrengt, om eventuele geschillen of problemen te voorkomen en een duidelijk begrip te hebben van hun rechten en plichten binnen de huurrelatie.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts