1. Home
  2. Kennisbank
  3. Aan- en Verkoopproces
  4. Vastgoed aankopen: Het Verschil tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Vastgoed aankopen: Het Verschil tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Het aankoopproces begint met een akkoord tussen de verkoper en koper, deze overeenkomst is juridisch bindend en hier is geen “voorlopig koopcontract” voor nodig zoals in Nederland. Als die overeenkomst is gesloten wordt er het proces van searches in gang gezet. Dit is een proces van meerdere controles of die wordt ingezet door de notaris. (Zie ook FASE 3 – Aankoopproces)

Als dit proces zonder problemen is doorlopen, wordt het tijd voor de eigendomsoverdracht. Na de “exchange of contracts”  die plaats vindt tussen de notarissen van de koper en verkoper is de koop bindend. Typisch zo’n één a twee weken later vindt de “completion” plaats, op dat moment krijgt de koper de sleutels. Een van de verschillen tussen Nederland en de UK is dat je niet persoonlijk bij de overdracht van het contract hoeft te zijn. Deze uitwisseling vindt ook niet op een vooraf vastgesteld tijd en locatie plaats. Bij het tekenen op afstand moet er wel een getuigen zijn bij het zetten van de handtekening, deze getuigen moet op zijn beurt ook een handtekening zetten.

In Nederland is er een bedenkperiode van maximaal 3 dagen (72 uur) tot de uitwisseling van de koopcontracten, vanaf 3 dagen voor de uitwisseling kan je de koop niet zomaar meer afblazen. Bij de aankoop in Engeland en Wales kan je tot op de dag van de uitwisseling van het koopcontract de aankoop of verkoop nog afblazen.

Een praktijk die helaas voorkomt in de UK is gazumping, net voor de exchange of contracts accepteert de verkoper een hoger bod! De tegenhanger, gazundering is net zo vervelend: net voor de exchange of contracts verlaagt de koper zijn bod. Helaas zijn beide onethische praktijken niet verboden in Wales en England. In de UK is het gebruikelijk dat kopers en verkopers meerdere biedingen en tegenbiedingen ontvangen voordat een overeenkomst wordt gesloten. In Nederland wordt er meer onderhandeld over de prijs tussen de verkopers en kopers.

Nog een verschil tussen Nederland en de UK is dat het in de UK allemaal een stuk langer kan duren dan je van tevoren misschien hebt verwacht. Vanaf het akkoord met de verkoop tot de overdracht van het contract kan in de praktijk zomaar vier weken duren, terwijl dit in theorie in dagen zou kunnen.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts