1. Home
  2. Kennisbank
  3. Aan- en Verkoopproces
  4. ‘Proof of Funds’ bij Aankoop of Herfinanciering van Vastgoed

‘Proof of Funds’ bij Aankoop of Herfinanciering van Vastgoed

Bij aankoop of herfinanciering van een pand kan de solicitor of bank om een ‘proof of funds’ of ‘source of funds’ vragen. Een proof of funds is een bewijs van de origine van het geld waarmee je investeert. Je dient hiervoor echt de bron van de inkomsten aan te tonen. Denk bijvoorbeeld aan opgenomen overwaarde op vastgoed, verkoop van vastgoed, een erfenis, een gift, spaargeld, uitkering van pensioengeld of bonus, resultaten van beleggingen, winnen van een loterij of kansspel, resultaten van de B.V. etc.

Dit aantonen vraagt vaak 2 typen document, die beiden verstrekt dienen te worden:

  • Document om de bron aan te tonen, denk aan een notarisafschrift, loonstroken, officiële betaaloverzichten, jaarrekening van de BV etc.
  • 3 tot 6 maanden bankafschrift

Waarom de proof of funds?

De solicitor of bank achten de gevraagde informatie noodzakelijk voor het voldoen aan de anti money laundry wetgeving. Het te investeren geld moet een zuivere herkomst hebben. De solicitor of bank moeten kunnen verantwoorden dat ze vanuit professionele hoedanigheid de ‘proof of funds’ correct hebben onderzocht. Als zij hierin nalatig zouden zijn, lopen ze het risico op hoge boetes en / of verlies van hun licentie. Mocht de proof of funds niet toereikend kunnen worden aangetoond, dan zal de aankoop of herfinanciering niet door kunnen gaan.

Als investeerder dien je bewust te zijn van deze vereisten. Besef dat het geen zin heeft om te willen starten met investeren in UK vastgoed als je niet kan of wilt voldoen aan het verstrekken van een proof of funds.

Kijk voor meer informatie op de website van de overheid.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Heb je tips of suggesties voor onze kennisbank?

Stuur dan een e-mail naar kennisbank@securinvest.nl met je tip en het bijbehorende artikel. Alvast bedankt!