1. Home
  2. Kennisbank
  3. Aan- en Verkoopproces
  4. Hoe koop je onder de Marktwaarde?

Hoe koop je onder de Marktwaarde?

De vastgoedmarkt in Engeland is altijd dynamisch geweest, met aanzienlijke verschillen in huizenprijzen, afhankelijk van regio, leeftijd van de woningen en economische factoren. Deze blog duikt in de huidige stand van zaken, met een blik op historische prijsstijgingen en toekomstige verwachtingen.

Gemiddelde Huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijzen in Engeland vertonen een grote diversiteit. Volgens recente gegevens ligt de gemiddelde prijs van een huis in Engeland rond de £250.000 tot £300.000. Dit gemiddelde varieert echter aanzienlijk afhankelijk van de regio en de soort woning. In de goedkoopste regio’s heb je al woningen vanaf £40.000-50.000. Aanzienlijk lagere prijzen dan in Nederland dus.

 

Volgens Zoopla is het de beste kopersmarkt sinds jaren, waarbij de gemiddelde woning met een korting van 6,1% op de vraagprijs wordt verkocht. Een kwart van de kopers geeft minstens 10% korting.

Een veelgemaakte fout is om de vraagprijs te nemen, er een beetje af te halen en te denken dat je de beste deal hebt!Het kan dan nog steeds zo zijn dat je te veel betaalt.

Heb jij nou wel te veel betaalt bij aankoop? Dit klinkt misschien rampzalig als je het over een jaar meet. Maar het is niet eens merkbaar als je het over een decennium meet!

Wat doe je dan wel? Due diligence!

1: Zoek de postcode van de woning

Allereerst heb je de postcode van de woning nodig. Soms staat deze informatie op Rightmove. Als dat niet het geval is, ga dan naar Google Maps en klik op de kaart om de postcode van het dichtstbijzijnde gebouw te vinden, en gebruik die.

2: Onderzoek eerdere verkopen

Ga naar het tabblad ‘House Prices’ bovenaan de startpagina van Rightmove. Van daaruit selecteer je ‘Sold house prices’ en typt je de gevonden postcode in. Je krijgt een lijst te zien met woningen die de afgelopen jaren in die exacte postcode zijn verkocht. Dat zullen er waarschijnlijk niet veel zijn, dus je wilt het zoekfilter vergroten naar ‘binnen 1/4 mijl’.

In sommige gebieden kun je tot een halve mijl gaan, maar de nauwkeurigheid neemt af naarmate je verder van de postcode verwijderd raakt.

3: Beoordeel de verkochte woningen

Nu begint het puzzelen. Kijk naar de details van deze vergelijkbare woningen: bekijk de plattegronden, de afbeeldingen, de kenmerken (wel of geen tuin), het energielabel en onderzoek de algehele staat. Je bent op zoek naar woningen die het meest lijken op jouw toekomstige aankoop.

Je zou in dezelfde postcode twee huizen met drie slaapkamers kunnen hebben die totaal verschillen. Open ze allemaal op een nieuw tabblad om er zeker van te zijn dat je geen appels met peren vergelijkt.

4: Beoordelen de tijd en conditie van de woning

Analyseer hoe lang het geleden is dat die vergelijkbare woningen werden verkocht. Als het een paar jaar geleden is, moet je rekening houden met veranderingen in de gemiddelde lokale prijzen. Deze kan je vinden in het Britse kadaster.

Houd ook rekening met de staat van uw potentiële aankoop. Als er renovatiewerkzaamheden nodig zijn om het te laten voldoen aan de normen waarmee je het vergelijkt, moet je deze geschatte kosten aftrekken van de prijs die je bereid bent te betalen.

Dit alles is lastig zonder ervaring en als je alleen maar met foto’s werkt, maar het kan je wel een startpunt geven om vanuit te werken.

Daarnaast is het meer een kunst dan een exacte wetenschap, maar hoe vaker je dit oefent, hoe beter je wordt.

Lees in deze blog meer over vastgoedbeleggingen in de UK.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts