1. Home
  2. Kennisbank
  3. Aan- en Verkoopproces
  4. Commit: Belangrijke Informatie over het Sluiten van een Vastgoeddeal

Commit: Belangrijke Informatie over het Sluiten van een Vastgoeddeal

Deal proposal

Bij het voorstel van de deal zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • De Fair market value (FMV)

De prijs waarvoor het asset op de open markt verkocht zou kunnen worden. De FMV is vaak gebaseerd op de locatie, de grootte en kenmerken van het onroerend goed, de staat waarin het pand verkeerd, vergelijkbare verkoopprijzen en de economische omstandigheden. Zorg dat je in de deal overeen komt over een eerlijke en reële prijs.

  • De overdrachtsbelasting

Engeland: Stamp Duty Land Tax (SDLT)

De Engelse versie van overdrachtsbelasting is de SDLT, de SDLT is alleen van toepassing op eigendommen van meer dan £250.000, het bedrag dat u betaald is afhankelijk van; wanneer het eigendom is aangekocht, hoeveel er voor is betaald en of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming of vrijstelling. Gebruik de belastingcalculator om te berekenen hoeveel belasting u betaald.

De prijsdrempel SDLT – tarief
Tot £250.000 0%
£250.000 – £925.000 5%
£925.000 – £1.5 miljoen 10%
Vanaf £1.5 miljoen 12%

 

Als u uw eerste woning heeft gekocht kunt aan aanspraak maken op korting. Deze korting houdt in dat je tot £425.000 geen SDLT hoeft te betalen en van £425.000 tot £625.000 betaal je dan 5%. Als de prijs hoger is dan £625.000 komt u niet in aanmerking voor deze korting.

Bij het kopen van een nieuwe woning met erfpacht betaalt u Stamp Duty Land Tax (SDLT) over de huurprijs op basis van de tarieven. Als de totale huurprijs hoger is dan £250.000, betaalt u 1% SDLT over het overschrijdende bedrag. Dat geldt niet voor bestaande huurcontracten.

Voor extra eigendommen, dus wanneer u meerdere woningen bezit moet u 3% bovenop de SDLT-tarieven betalen. Als u uw hoofdverblijf vervangt, moet u ook extra 3% extra SDLT betalen, maar dit kunt terugkrijgen door een teruggave aan te vragen als u uw hoofdverblijf heeft verkocht binnen 36 maanden. Zelfs als het verkopen langer dan 36 maanden duurt is het nog steeds mogelijk dat u de teruggave krijgt. U kunt dan een teruggave claim indienen door naar het HMRC te schrijven met daarin de reden waarom de verkoop langer dan 36 maanden heeft geduurd.

Multi Dwelling Relief (MDR)

Dit is een belastingvoordeel dat van toepassing is bij SDLT, je komt hier in aanmerking voor wanneer je investeert in de UK en je meerdere woningen op één terrein bezit. Dit belastingvoordeel stelt je in staat om bepaalde belastingen te verminderen door de meerdere woningen als één geheel te beschouwen in plaats van los van elkaar. Het doel van Multi Dwelling Relief  is om de ontwikkeling van meergezinswoningen te stimuleren en meer gebruik te maken van efficiënt ruimtegebruik. Dit is vooral van belang in grote steden met waar er veel behoefte is aan woningen. Hoewel MDR oorspronkelijk bedoeld was voor nieuwbouwontwikkelingen, is het belangrijk om te weten dat dit belastingvoordeel ook van toepassing kan zijn op bestaande bouwprojecten.

Door te profiteren van het belastingvoordeel kunnen investeerders mogelijk hun belastingverplichtingen verlagen en hun rendement op investeringen vergroten. Bereken hier hoeveel jij zou kunnen besparen met multi dwelling relief.

De zes of meer regel

Bij de aankoop van zes of meer woningen in één transactie worden deze voor de doeleinden van de Stamp Duty Land Tax (SDLT) behandeld als een niet-residentiële aankoop. Het tarief voor niet-residentiële SDLT is maximaal 5%, terwijl het tarief voor residentiële SDLT kan oplopen tot 17% bij het gebruik van toeslagen, als die van toepassing zijn.

Als u gedurende 12 maanden voor uw aankoop minstens 183 dagen niet in het Verenigd Koninkrijk was, wordt u beschouwd als ‘geen Britse ingezetene’ volgens SDLT. In dat geval betaalt u normaal gesproken een 2% toeslag bij het kopen van een woning in Engeland of Noord-Ierland.

 

Wales: Land Transaction Tax (LTT)

Land Transaction Tax is de overdrachtsbelasting van Wales. U moet LTT betalen als u in Wales vastgoed koopt boven de prijsdrempel van £225.000. Bij de LTT betaal je hogere tarieven als je al eigenaar bent van één of meerdere woningen en je koopt een woning  ter waarde van £40.000 of meer.

 

De prijsdrempel LTT – tarief
Tot £225.000 0%
Van £225.000 tot en met £400.000 6%
Van £400.000 tot en met £750.000 7.5%
Van £750.000 tot en met £1.5 miljoen 10%
Vanaf £1.5 miljoen 12%

 

Je betaald belasting als je: een eigendom koopt op eigen grond, een nieuw of bestaand erfpacht koopt en u tegen betaling grond of onroerend goed krijgt overgedragen. Om uw overdrachtsbelasting te berekenen kunt u de belastingcalculator https://www.gov.wales/land-transaction-tax-guide gebruiken.

U moet binnen 30 dagen na voltooiing van de transactie een LTT-aangifte indienen en de belasting betalen. Zelfs als er geen LTT verschuldigd is, moet u nog steeds een retour sturen, tenzij een specifieke uitzondering geldt. Als u een advocaat of transporteur heeft, kunnen zij namens u de aangifte indienen en de belasting betalen. Anders dient u een papieren aangifte in en betaalt u de belasting zelf. Boetes en rente kunnen worden opgelegd als u niet op tijd indient.

U hoeft geen LTT-aangifte in te dienen en te betalen als de overdracht plaatsvindt via erfenis, echtscheiding of als de aankoopprijs onder £40.000 ligt (als je al meerdere panden bezit). Bij erfpachttransacties gelden specifieke regels, zoals geen LTT bij een nieuwe huurovereenkomst onder bepaalde premie- en huurniveaus. Hier  vind u nog meer informatie over dit onderwerp.

 

Due dilligence

Due dilligence is met gepaste zorgvuldigheid kijken naar de woning en de bijbehorende koopdeal. Het is een grondig onderzoeksproces dat wordt uitgevoerd voordat de transactie of investering plaatsvindt. Het doel is om alle relevante aspecten te evalueren en zo risico’s te minimaliseren.

Waar kijk je naar met due dilligence.

  • Kloppen alle getallen?
  • Is de FMV (Fair Market Value) reëel? Hier kom je achter door vergelijkbare panden op te zoeken
  • Economische perspectieven van de regio
  • Sociale omgeving (school, winkels, ziekenhuis)
  • Transportmogelijkheden (openbaar vervoer, uitvalswegen)

Je kan voor due dilligence gebruik maken van de volgende sites

Commit

Bij de samenwerking tussen de sourcing partner en de klant moet er een reserveringsfee moet worden betaald om een bepaald vastgoedobject veilig te stellen. Vervolgens wordt er vaak een sourcingcontract opgesteld dat door alle partijen moet worden ondertekend als bevestiging van de gemaakte afspraken. Het is ook belangrijk om aan te tonen dat je over de financiële middelen beschikt om de transactie te kunnen voltooien, bijvoorbeeld door middel van een rekeningafschrift, een screenshot of een ander bewijs. Na het lezen van de opstartdocumenten en instructie, kunt u die ondertekenen en retourneren naar de solicitor / notary.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts