Hoe zit het met belastingen op huurinkomsten uit vastgoed in het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales)?

door | dec 27, 2023

Home » Brits vastgoed: Algemeen » Hoe zit het met belastingen op huurinkomsten uit vastgoed in het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales)?

De Nederlandse situatie: investeren in vastgoed en Box 3

Om dit uit te leggen eerst even de situatie in Nederland: In Nederland wordt vastgoed als particulier belast in Box 3 middels een forfaitair rendement. Het forfaitair rendement (ook wel fictief rendement genoemd) houdt in dat de Belastingdienst een aanname maakt over het rendement dat je behaalt. De herstructurering Box 3 gaat uit van een rendement van 6.17% op vastgoed in 2023. Wie vastgoed voor de verhuur in Nederland heeft weet dat deze aanname belachelijk hoog is. 

De Engelse situatie: Vastgoed kopen binnen een Limited Company

In de UK (Engeland en Wales) bestaat zoiets als een Box 3 niet. Zolang je je vastgoed aankoopt en exploiteert vanuit een Limited Company (Ltd) wordt er corporation tax geheven over winst (dus bruto huurinkomsten minus alle kosten die in de Limited Company gemaakt worden). Dit is op dit moment 19%. Vanaf april 2023 zal dit naar maximaal 25% gaan. Maar let op: voor winsten <£50.000 per jaar blijft het 19%, >£250.000 is het 25%. Tussen deze twee bedragen wordt een system of marginal relief gebruikt. Zie ook deze website.

Als ondernemer weet je dat kosten altijd voor de baten uit gaan, zo ook bij investeringen in vastgoed. Zolang jij dus in de opbouwende fase zit van je portfolio zal je geen winst maken en dus weinig tot geen belasting betalen. Immers de winst wordt meteen weer ingezet om nieuw vastgoed bij te kopen of bestaande leningen af te betalen. 

Op het moment dat de winst uit de Limited Company naar Nederland gehaald wordt dien je eveneens rekening te houden met dividendbelasting.

Belastingverdrag

Doordat het Verenigd Koninkrijk en Nederland een belastingverdrag hebben ondertekend betaal je geen dubbele belasting. De Limited Company geef je in Nederland aan onder box 2: aanmerkelijk belang.

Waarom vastgoed kopen binnen een Limited Company?

Particuliere landlords (huisbazen) mogen sinds 2015 rentekosten niet aftrekken van huurinkomsten en worden daarmee belast op hun bruto inkomsten. Brits vastgoed kopen als particulier is daarmee erg onaantrekkelijk. Zie ook deze blog.

Aftrekposten

De limited company kan bepaalde kosten aftrekken van de huurinkomsten voordat de belasting wordt berekend. Dit kunnen kosten zijn zoals rente op leningen voor de aankoop van het onroerend goed, onderhouds- en reparatiekosten, verzekeringen en administratiekosten.

Belastingaangifte

Het bedrijf moet jaarlijks een vennootschapsbelastingaangifte indienen bij Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) en de verschuldigde belasting betalen op basis van de winst na aftrek van kosten. Onze accountant helpt onze cliënten en ons hierbij.

Meer weten over de overdrachtsbelasting in Engeland en Wales? Lees dan deze blog.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

"Down valuation" van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK! Hoe werken taxateurs? Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze...

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

Onze kijk op vastgoed is heel simpel: als je horizon maar ver genoeg is kun je nooit verliezen in vastgoed. Prijzen stijgen en dalen – maar zelfs na een daling herstellen ze uiteindelijk altijd zolang je investeert in een land waar een tekort is aan woningen, de...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!