Afschaffen tijdelijke huurcontracten: slecht nieuws voor het aanbod van huurwoningen in Nederland. Hoe werkt het verhuren (huurrecht) in het Verenigd Koninkrijk?

by | Dec 22, 2023

Home » Starten met vastgoed » Afschaffen tijdelijke huurcontracten: slecht nieuws voor het aanbod van huurwoningen in Nederland. Hoe werkt het verhuren (huurrecht) in het Verenigd Koninkrijk?

De overheid doet het voorkomen alsof met het afschaffen van het tijdelijke huurcontract huurders geholpen zijn, maar het effect is averechts.

Steeds meer particuliere vastgoedinvesteerders verkopen door dit laatste zetje hun woning zodra deze leeg komt. Huurwoningen worden hiermee schaarser en schaarser… Dus helaas… Op zoek naar een flexibele vorm van wonen vanwege een relatie die op de klippen is gelopen? Tijdelijke baan? Overbrugging tot nieuwbouwwoning af is? In Nederland hoef je niet meer te zijn als huurder…

Een woning vanaf dag 1 verhuren voor onbepaalde tijd is namelijk extreem onaantrekkelijk voor een particuliere verhuurder. Je hebt dan namelijk nog geen idee of de huurder je woning netjes houdt en elke maand netjes betaalt. Ook wil je flexibiliteit houden met de Nederlandse overheid die alle kanten op waait de afgelopen jaren.

In de UK is er sprake van een totaal andere vorm van huurrecht.

De meeste mensen huren daar onder een Assured Shorthold Tenancy.

Dit is een huurcontract met een vaste periode (fixed term) van minimaal 6 maanden. Als verhuurder kan je de huur opzeggen met 2 maanden opzegtermijn aan het einde van de vaste periode, of tijdens de vaste periode, als je dit in het contract hebt opgenomen (beiden onder bepaalde, vrij simpele voorwaarden). Lees hier en hier meer over deze wetgeving.

Als verhuurder hoef je geen reden op te geven. Ook kan je de huur opzeggen als de huurder bijvoorbeeld niet betaalt.

Een mogelijkheid waar wij als Britse verhuurders nog nooit gebruik van gemaakt hebben. Want wij willen het liefst langdurige huurders die ergens met plezier wonen. En ook niet voor de hoofdprijs. Zo hebben we een aantal woningen in Wales die, als we ze nu opnieuw zouden verhuren, tegen een veel hogere huur verhuurd zouden kunnen worden. We zouden die huurcontracten kunnen opzeggen. Mensen op straat kunnen zetten. En cashen maar met nieuwe huurders. Maar zo zitten wij niet in elkaar.

Lees in deze blog meer over andere Britse wet- en regelgeving.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Lees ook onze andere blogs

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!