Beginnen met Investeren in Vastgoed: De eerste 10 stappen

door | okt 10, 2023

Home » Starten met vastgoed » Beginnen met Investeren in Vastgoed: De eerste 10 stappen

Investeren in vastgoed heeft het imago als een van de meest solide en winstgevende investeringen die men kan doen. Maar voor iemand die de wereld van vastgoedinvesteringen wil betreden, kan het overweldigend aanvoelen. Waar moet je beginnen? Wat moet je weten? En hoe vermijd je de valkuilen die zoveel beginners treffen? Als jij iemand bent die graag die eerste stap wil zetten, dan is deze blog voor jou.

1. Kennis is Kracht

Voordat je een cent investeert, investeer je eerst in kennis. Er zijn talloze bronnen beschikbaar: boeken, trainingen, online cursussen, podcasts over vastgoedinvesteringen en ons e-book. Een echte klassieker is “Rijke pa, arme pa” van Robert Kiyosaki. Lees in deze blog meer financiële boeken. 

2. Ken je Financiën

Zorg ervoor dat je weet hoeveel je kunt investeren en hoe je de investering gaat financieren. Dit kan zijn door middel van eigen middelen, een hypotheek of een combinatie. Praat met een financieel adviseur of een hypotheekadviseur om je opties te verkennen. Lees in deze blog meer over vastgoed financieren. 

3. Bepaal Je Strategie

Er zijn verschillende manieren om in vastgoed te investeren:

 • Verhuur: Hierbij koop je een pand en verhuur je het voor de korte of lange termijn, zodat je maandelijks huur ontvangt.
 • Flipping: Dit betekent een huis kopen, het opknappen en het snel weer verkopen voor winst.
 • Transformeren: Hierbij koop je een object, zoals bijvoorbeeld een kantoor, en transformeer je het naar woningen die vervolgens verkoopt of verhuurt.

De beste strategie hangt af van je financiële situatie, je vaardigheden en je risicotolerantie.

4. Bepaal je locatie

Hoewel het het fijnst is om bij jou in de omgeving te beginnen, je kent de markt, de buurten en de prijzen beter, is dit soms niet de beste keuze. Investeren in Nederlands vastgoed is namelijk, door de recente maatregelen van de Nederlandse overheid, steeds minder interessant. Om deze reden zoeken steeds meer Nederlandse investeerders naar kansen over de grens.

5. Analyseer de Markt

Niet elk vastgoed is een goede investering. Onderzoek de markt grondig. Wat zijn de gemiddelde verkoopprijzen? Hoe lang staan huizen te koop? Hoe zit het met de huurprijzen? Dit helpt je om te bepalen of een pand een goede deal is.

6. Inspectie en Due Diligence

Voordat je een pand koopt, moet het grondig worden geïnspecteerd. Overweeg om een professional in te huren die het pand inspecteert op gebreken. Daarnaast moet je een gedegen due diligence uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen verborgen gebreken of juridische problemen zijn.

7. Bereid Je Voor op Uitdagingen

Elke investering komt met risico’s en vastgoed is geen uitzondering. Je kunt te maken krijgen met onverwachte reparaties, moeilijke huurders of een dalende markt. Het is belangrijk om een financiële buffer te hebben voor deze uitdagingen.

8. Netwerk en Bouw een Team

Vastgoed is geen solosport. Maak connecties in de industrie. Je hebt wellicht een makelaar, een accountant, een notaris, en een aannemer nodig. Door te netwerken, kom je ook meer te weten over de lokale markt en wellicht over deals die nog niet openbaar zijn gemaakt.

9. Laat Emoties Buiten de Deur

Het kopen van een investeringspand is niet hetzelfde als het kopen van een huis om in te wonen. Laat je niet leiden door emoties. Het gaat puur om de cijfers en of ze kloppen.

10. Bedenk hoeveel tijd je er zelf in wilt steken

Maak voor jezelf goed de overweging hoeveel tijd je wilt steken in investeren in (Brits) vastgoed. Als het niet je ambitie is om actief bezig te zijn met de investeringen in de UK, dan kan je bijvoorbeeld te overwegen een vastgoed portfolio op te bouwen met hulp van Securin, een lening te verstrekken of passief deel te nemen aan een nieuwbouw- of transformatieproject.

Conclusie

Vastgoed kan een zeer lucratieve investering zijn, maar het is essentieel om je huiswerk te doen en voorbereid te zijn. Door jezelf te onderwijzen, je netwerk op te bouwen, grondig marktonderzoek te doen en voorbereid te zijn op uitdagingen, zet je jezelf op het pad naar succes in de wereld van vastgoedinvesteringen. Het belangrijkste is om de eerste stap te zetten. Met de juiste kennis, voorbereiding en financiële buffer, kun jij ook profiteren van de vele voordelen van investeren in vastgoed.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

"Down valuation" van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK! Hoe werken taxateurs? Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze...

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

Onze kijk op vastgoed is heel simpel: als je horizon maar ver genoeg is kun je nooit verliezen in vastgoed. Prijzen stijgen en dalen – maar zelfs na een daling herstellen ze uiteindelijk altijd zolang je investeert in een land waar een tekort is aan woningen, de...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

 • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
 • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
 • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
 • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
 • Hoe werkt het aankoopproces?
 • Hoe financier ik Brits vastgoed?
 • Hoe wordt het vastgoed belast?
 • Hoe staat de Britse economie ervoor?
 • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
 • Onze insiders tips!