1. Home
  2. Kennisbank
  3. Belasting
  4. Belastingregels in de UK voor investeren in privé

Belastingregels in de UK voor investeren in privé

Investeren in Privé

Als je naast je eigen koopwoning in Nederland (dus niet je ‘eerste’ huis) nog vastgoed bezit in het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het belastingverdrag tussen Nederland en de UK. Volgens het belastingverdrag tussen Nederland en de UK worden inkomsten uit vastgoed belast in het land waar het zich bevindt, wat betekent dat eventuele huurinkomsten uit je Britse vastgoed in UK belast zullen worden.

In Nederland geef je je vermogen op, inclusief eventuele buitenlandse vastgoedbezittingen, in Box 3 van je belastingaangifte. In de UK dien je je belastingaangifte in via het Self Assessment-systeem, waarbij je als belastingplichtige zelf verantwoordelijk bent voor het correct aangeven en afdragen van belastingen.

Naam Equivalent in Nederland Bedoeld voor
Income Tax Inkomstenbelasting Individuen
National Insurance Sociale verzekering Individuen
Capital Gains Tax Vermogensbelasting Individuen
Corporation Tax Vennootschapsbelasting Limited Company
Stamp Duty Land Tax Overdrachtsbelasting Aankoop van assets
Value added Tax BTW Goederen en diensten
Inheritance Tax Erfbelasting Alle erfoverdrachten

 

“Inkomsten verkregen door een inwoner van [Nederland] uit onroerende zaken […] die in [Verenigd Koninkrijk] zijn gelegen mogen in [Verenigd Koninkrijk] worden belast.” (artikel 6.1)

“Voordelen verkregen door een inwoner van [Nederland] uit de vervreemding van onroerende zaken als bedoeld in artikel 6 van dit Verdrag en die zijn gelegen in [Verenigd Koninkrijk], mogen in [Verenigd Koninkrijk] worden belast.” (artikel 13.1)

“Indien echter een inwoner van Nederland bestanddelen van het inkomen verkrijgt die volgens [artikel 6 en artikel 13] van dit Verdrag in het Verenigd Koninkrijk mogen worden belast en die in de in het eerste lid bedoelde grondslag zijn begrepen, stelt Nederland deze bestanddelen van het inkomen vrij door een vermindering van zijn belasting te verlenen.” (artikel 21.2)

Voor advies over je Nederlandse financiële situatie in relatie tot je internationale bedrijvigheid en specifiek advies om onnodige belasting in het Verenigd Koninkrijk te voorkomen, is het raadzaam om gespecialiseerde belastingadviseurs in te schakelen van een Tax advisor. Zij kunnen je helpen bij het optimaliseren van je fiscale positie in beide landen en het minimaliseren van belastingrisico’s. Professioneel advies kan leiden tot belastingbesparingen en een efficiëntere financiële planning.

Inkomstenbelasting

Personal Allowance Tot £12.500 0%
Basic rate £12.500 tot £50.000 20%
Higher rate £50.001 tot £150.000 40%
Additional rate Meer dan £150.000 45%

 

Wat is belastbare winst (chargeable gain)

Om de belastbare winst te bepalen bij de verkoop van een activum worden verschillende stappen gevolgd. Allereerst wordt de waarde van het activum bij verkoop genomen, meestal de verkoopprijs. Deze waarde wordt vervolgens verminderd met de aankoopprijs van het activum. Als de aankoop niet via een normale transactie is verlopen, wordt de marktwaarde op dat moment als aankoopprijs genomen.

Na het aftrekken van de aankoopprijs van de verkoopwaarde, worden alle gemaakte kosten voor de aanschaf, verkoop of verbetering van het object van dat bedrag afgetrokken. Dit kunnen kosten zijn zoals notariskosten, overdrachtsbelasting etc.

Het verschil dat na deze berekeningen overblijft, vormt de belastbare winst die voortkomt uit de verkoop van het activum. Deze belastbare winst is het bedrag waarover belasting zal worden geheven volgens de geldende belastingregels en -tarieven.

De vermogenswinstbelasting op vastgoed

Basic rate Tot £12.300 18%
Higher/additional rate £12.301 en hoger 28%

 

In dit onderstaande voorbeeldscenario wordt een pand gekocht voor £120.000 en het jaar daarop verkocht voor £200.000. Door de aankoopwaarde van de verkoopprijs af te trekken, wordt er een winst van £80.000 behaald. Echter, voordat de belastbare winst wordt bepaald, dienen de kosten die zijn gemaakt voor het verbeteren van het pand te worden afgetrokken van de winst. In dit geval is er £40.000 besteed aan verbouwingen.

Na aftrek van de verbouwingskosten van de winst van £80.000, blijft er een belastbare winst over van £40.000 dit is dan je belastbare winst. Als de belastingtarieven worden toegepast, bijvoorbeeld een basic rate van 18%, wordt de belasting op de belastbare winst berekend als £7.200.

Over belastingen met betrekking tot de boekhouding en de limited company vind je op deze pagina meer informatie.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde Artikelen

Wil jij meer informatie over investeren in Brits vastgoed?

Neem contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de kansen die voor het oprapen liggen in de Britse vastgoedmarkt!
Contact

Kun je niet vinden waar je naar zoekt?

Neem ook een kijkje op de blogpagina van Securin! Hier staan meer dan 50 vastgoed gerelateerde blogs die misschien antwoord geven op jouw vraagstuk.
Bekijk blogposts