Hoe zit het met belastingen op vastgoed in de UK?

by | Dec 28, 2023

Home » Brits vastgoed: Algemeen » Hoe zit het met belastingen op vastgoed in de UK?

Om dit uit te leggen eerst even de situatie in Nederland: In Nederland wordt vastgoed als particulier belast in Box 3 middels een forfaitair rendement. Het forfaitair rendement (ook wel fictief rendement genoemd) houdt in dat de Belastingdienst een aanname maakt over het rendement dat je behaalt. De herstructurering Box 3 gaat uit van 6.17% op vastgoed in 2023. Wie vastgoed voor de verhuur in Nederland heeft weet dat deze aanname belachelijk hoog is.

In de UK bestaat zoiets als een Box 3 niet. Zolang je je vastgoed aankoopt en exploiteert vanuit een Limited Company (Ltd) wordt er corporation tax geheven over winst (dus bruto huurinkomsten minus alle kosten die in de Limited Company gemaakt worden). Dit is op dit moment 19%. Vanaf april 2023 zal dit naar maximaal 25% gaan. Maar let op: voor winsten <£50.000 per jaar blijft het 19%, >£250.000 is het 25%. Tussen deze twee bedragen wordt een system of marginal relief gebruikt.

Als ondernemer weet je dat kosten altijd voor de baten uit gaan, zo ook bij investeringen in vastgoed. Zolang jij dus in de opbouwende fase zit van je portfolio zal je geen winst maken en dus weinig tot geen belasting betalen. Immers de winst wordt meteen weer ingezet om nieuw vastgoed bij te kopen.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

In de UK wordt overdrachtsbelasting stamp duty land tax genoemd in England en Northern Ireland en land transaction tax in Wales. Waar het in Nederland recht toe recht aan is, als vastgoedbelegger betaal je 8%, is het in de UK complexer. De hoogte van deze belasting is namelijk van vele factoren afhankelijk: ben je Brit of buitenlander, koop je residentieel of commercieel vastgoed, koop je 1 of meerdere panden en wat is het aankoopbedrag. De overdrachtsbelasting varieert daardoor tussen de 0 en 15%. Ons eerste pand kochten wij voor £39.999, omdat dit precies onder de vrijstellingsgrens van £40.000 ligt! Inmiddels maken wij regelmatig gebruik van multiple dwelling relief bij aankoop van meerdere panden tegelijkertijd, dan is het percentage vaak maar 1%. Lees hier meer over de belasting.

Een geweldige tool is de calculator: Engeland en Wales.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Lees ook onze andere blogs

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!