Een huis kopen in Engeland: Hoe bepaal je of je genoeg korting gekregen hebt op de vraagprijs?

door | dec 6, 2023

Home » Brits vastgoed: Algemeen » Een huis kopen in Engeland: Hoe bepaal je of je genoeg korting gekregen hebt op de vraagprijs?

Volgens Zoopla is het de beste kopersmarkt sinds jaren, waarbij de gemiddelde woning met een korting van 6,1% op de vraagprijs wordt verkocht.

Een kwart van de kopers geeft minstens 10% korting. Bron.

Een veelgemaakte fout is om de vraagprijs te nemen, er een beetje af te halen en te denken dat je de beste deal hebt!

Het kan dan nog steeds zo zijn dat je te veel betaalt.

Heb jij nou wel te veel betaalt bij aankoop? Dit klinkt misschien rampzalig als je het over een jaar meet. Maar het is niet eens merkbaar als je het over een decennium meet!

Wat doe je dan wel? Due diligence!

1: Zoek de postcode van de woning

Allereerst heb je de postcode van de woning nodig. Soms staat deze informatie op Rightmove. Als dat niet het geval is, ga dan naar Google Maps en klik op de kaart om de postcode van het dichtstbijzijnde gebouw te vinden, en gebruik die.

2: Onderzoek eerdere verkopen

Ga naar het tabblad ‘House Prices’ bovenaan de startpagina van Rightmove. Van daaruit selecteer je ‘Sold house prices’ en typt je de gevonden postcode in. Je krijgt een lijst te zien met woningen die de afgelopen jaren in die exacte postcode zijn verkocht. Dat zullen er waarschijnlijk niet veel zijn, dus je wilt het zoekfilter vergroten naar ‘binnen 1/4 mijl’.

In sommige gebieden kun je tot een halve mijl gaan, maar de nauwkeurigheid neemt af naarmate je verder van de postcode verwijderd raakt.

3: Beoordeel de verkochte woningen

Nu begint het puzzelen. Kijk naar de details van deze vergelijkbare woningen: bekijk de plattegronden, de afbeeldingen, de kenmerken (wel of geen tuin), het energielabel en onderzoek de algehele staat. Je bent op zoek naar woningen die het meest lijken op jouw toekomstige aankoop.

Je zou in dezelfde postcode twee huizen met drie slaapkamers kunnen hebben die totaal verschillen. Open ze allemaal op een nieuw tabblad om er zeker van te zijn dat je geen appels met peren vergelijkt.

4: Beoordelen de tijd en conditie van de woning

Analyseer hoe lang het geleden is dat die vergelijkbare woningen werden verkocht. Als het een paar jaar geleden is, moet je rekening houden met veranderingen in de gemiddelde lokale prijzen. Deze kan je vinden in het Britse kadaster.

Houd ook rekening met de staat van uw potentiële aankoop. Als er renovatiewerkzaamheden nodig zijn om het te laten voldoen aan de normen waarmee je het vergelijkt, moet je deze geschatte kosten aftrekken van de prijs die je bereid bent te betalen.

Dit alles is lastig zonder ervaring en als je alleen maar met foto’s werkt, maar het kan je wel een startpunt geven om vanuit te werken.

Daarnaast is het meer een kunst dan een exacte wetenschap, maar hoe vaker je dit oefent, hoe beter je wordt.

Lees in deze blog meer over vastgoedbeleggingen in de UK.

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Meest recente Blogs

Taxatie van vastgoed in Engeland of de UK bij een hypotheek

"Down valuation" van een vastgoedobject door de taxateur! Een veel voorkomend fenomeen in de UK! Hoe werken taxateurs? Hoewel hun opdracht is om vandaag de waarde van het pand te bepalen, nemen ze natuurlijk ook een element van hun mening over de toekomst op. Als ze...

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

Property Tour Wales Maart 2024: De Ervaring van Bart

14 en 15 maart was het zover, de property tour naar Wales. De tour beloofde 2 drukke dagen vol interessante en diverse vastgoedobjecten, variërend van nieuwbouwlocaties tot historische transformaties. Deze 2 dagen bestond de planning uit veel in de auto zitten,...

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

In 4 stappen naar een crisisbestendig vastgoedportfolio

Onze kijk op vastgoed is heel simpel: als je horizon maar ver genoeg is kun je nooit verliezen in vastgoed. Prijzen stijgen en dalen – maar zelfs na een daling herstellen ze uiteindelijk altijd zolang je investeert in een land waar een tekort is aan woningen, de...

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!