Schulden en investeren in vastgoed, een goede manier om je vermogen te doen groeien door middel van het hefboomeffect, maar let op: geld lenen kost geld

by | Dec 5, 2023

Home » Starten met vastgoed » Schulden en investeren in vastgoed, een goede manier om je vermogen te doen groeien door middel van het hefboomeffect, maar let op: geld lenen kost geld

Veel mensen groeien op met de overtuiging dat schulden slecht zijn.

Ze hebben geleerd dat het slim is om schulden af te betalen en uit de schulden te blijven. En tot op zekere hoogte hebben ze gelijk.

Hier is echter een belangrijk onderscheid te maken tussen goed en slechte schulden.

Goede schulden zijn schulden die je gebruikt om ‘assets’ te kopen. Een asset is een bezitting die idealiter waardevast is en geld oplevert. Bijvoorbeeld vastgoed, waarvoor je huur ontvangt. De 𝐠𝐨𝐞𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐮𝐥𝐝 die hierbij hoort is natuurlijk de hypotheek. Lees in deze blog meer. 

Slechte schulden zijn schulden die geld kosten. Bijvoorbeeld leningen voor tv’s, auto’s en vakanties. Aan deze slechte schulden kan je beter niet beginnen!

Simpel gezegd, goede schulden leveren geld op en slechte schulden kosten geld. Bron.

Inflatie kan je beste vriend zijn als je schulden hebt. Hoe hoger de inflatie, hoe minder de waarde van je schulden. Met andere woorden, inflatie doet je schulden (net als je spaargeld) verdampen.

Waarom is dit nou zo interessant als je investeert in vastgoed?

In geval van verhuurd vastgoed wordt het verschil tussen huurinkomsten en hypotheekrente door inflatie steeds groter (mits je een lange rentevast periode hebt). Immers, de huur kan je jaarlijks indexeren (verhogen) en de rente blijft gelijk. Kortom, elk jaar meer cashflow.

In dit artikel uit Business Insider staat een leuk rekenvoorbeeld, waarbij in plaats van huurinkomsten netto inkomen gebruikt wordt: Lees hier meer.

Verder wordt het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld, je eigen vermogen, steeds groter. De woningen worden almaar duurder (nu even een dipje, maar op de langer termijn is verdere stijging aannemelijk), en de hypotheekschuld blijft gelijk. Lees in deze blog meer over financiering en in deze blog meer over het hefboomeffect.

Kortom, je eigen vermogen groeit elk jaar, puur door het aanhouden van je bezit!

Gratis e-book: Succesvol investeren in Brits vastgoed

Lees ook onze andere blogs

Download ons e-book en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat maakt vastgoed in Engeland of Wales zo aantrekkelijk?
  • Moet ik naar de UK toe als ik wil investeren in vastgoed daar?
  • Wat is belangrijk als ik wil starten in de UK?
  • Welk type vastgoed is interessant voor mij?
  • Hoe werkt het aankoopproces?
  • Hoe financier ik Brits vastgoed?
  • Hoe wordt het vastgoed belast?
  • Hoe staat de Britse economie ervoor?
  • Wat zijn de 10 meest gemaakte fouten?
  • Onze insiders tips!